Demján Sándor a parazita Spéder Zoltánra figyelmezteti Orbán Viktort

POLITIKA
2016 május 31., 15:17
comments 80

Levelet küldött az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke, Demján Sándor Orbán Viktor miniszterelnöknek. Ebben arról ír, hogy szerinte Orbánt félretájékoztatták a takarékintegráció pénzügyi helyzetével kapcsolatban és a pénzügyi adatokat nem a valóságnak megfelelően tálalták a számára.

Demján azt írja, hogy az integráció eredményeként a "Takarékszövetkezetek mérlegfőösszege jelentősen csökkent, a nyeresége + 10 milliárd forintról - 2 milliárd forint veszteségbe fordult".

Közben viszont, írja Demján, a Spéder Zoltán vezette konzorcium többségi tulajdonába került Takarékbank tizenhatszorosára növelte a nyereségét szerinte. "A szintén integrációs tag, FHB vesztesége - 10 milliárd forint -, amellyel már az egész Takarékszövetkezeti szektor eredményessége súlyos veszteségbe csap át", teszi hozzá.

Majd azzal folytatja, hogy a bankfelügyeleti előírásokhoz képest 2015 második felében ismételten 30 milliárd forintos tőkehiány mutatkozott az FHB-nál. Demján független piaci szakértőkre hivatkozva arról ír, hogy

szerinte ezt a kötelezettséget az FHB jelenleg nem tudta volna a piacról teljesíteni.

"Ezért Spéder Zoltán, az FHB és a Takarékbank meghatározó tulajdonosa a Takarékszövetkezeti szektorra gyakorolt helyzeténél fogva arra kényszerített bizonyos szövetkezeteket, hogy a fenti tőkeemelést hajtsák végre úgy, hogy a névérték hétszeresén vegyenek új részvényeket. Ezzel az FHB elkerülte működési engedélyének visszavonását." - írja Demján, aki utána arról ír, hogy Spéder Zoltán és üzlettársai céghálót szőttek a takarékszövetkezet köré, "parazitaként szívják ki erőforrásaikat". Közben pedig Demján szerint a Takarékszövetkezetek betéteit a Diófa Alapkezelő által kezelt alapokba irányítják, ahol a piaci díj háromszorosát számolják fel az alapok kezelésére.

Demján arról is ír Orbánnak, hogy a hozzájuk eljutott nem hivatalos információk szerint Spéder Zoltán és üzleti köre arra készül, hogy a birtokukba jutott FHB részvényeket a Takarékszövetkezetekkel felvásároltassák.

"Ezt nem csak azért tartjuk aggályosnak, mert innentől kezdve az FHB több tízmilliárd forintra rúgó veszteséget a Takarékszövetkezeti szektor kell, hogy finanszírozza, hanem azért is, mert egy jól körülhatárolható üzleti kör nyerészkedik százharmincezer szövetkezeti részjegy tulajdonos kárára."

Demján arra kéri Orbánt, hogy akadályozza meg százharmincezer részjegy tulajdonos, azaz családtagjaikkal együtt mintegy hatszázezer ember kisemmizését.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.