Két évet csúszik az Iparművészeti Múzeum felújítása

Budapest
2016 június 01., 04:20
comments 53

Várhatóan 2018 helyett csak 2020-ra újulhat meg az Iparművészeti Múzeum a Magyar Nemzet szerdai száma szerint. Cselovszki Zoltán, a múzeum főigazgatója a lapnak elmondta, hogy a korábbi tervekkel ellentétben már nem cél a múzeum felújításának 2018 tavaszi befejezése, amely szűk két évet jelentene. A mostani tervek szerint négy évre oszlana el a felújítási munka és annak 25 milliárd forintra tervezett költségvetése, az idei évre ebből kétmilliárd forint jutna, jövőre pedig tízmilliárd forint.

A cikkben emlékeztetnek, hogy tavaly év végén született kormányrendelet arról, hogy az Iparművészeti Múzeum Hőgyes Endre utcáról nyíló új szárnyához „Lechner Ödön és Pártos Gyula autentikus tervein nyugvó megépítésének lehetőségét tartalmazó javaslatot” vár a kormány az emberi erőforrások miniszterétől.

A múzeum főigazgatója elmondta, hogy a kormány azt kérte, vizsgálják meg, hogy a Lechner-féle homlokzatra tényleg van-e eredeti terv és azt lehet-e használni. Az új épületszárny a bejáratok miatt is fontos a múzeumnak. Most az utcán állnak meg a kamionok, és a járókelők között pakolják át például a külföldről kölcsönzött műtárgyakat, ami a főigazgató szerint tarthatatlan állapot, ezért mindenképpen be kellett tervezniük az új épületszárnyba egy olyan bejáratot, amin egy kamion befér. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.