Ausztria visszaküldené a Magyarországon regisztrált migránsokat, de mi senkit nem akarunk visszavenni

migráció
2016 június 07., 07:01
comments 140
Osztrák miniszteri delegáció vizsgálja meg, hogy Magyarországon hogyan bánnak a menedékkérőkkel, mert szeretnének visszaküldeni magyar területen regisztrált migránsokat - írja az EUrológus a Die Pressére hivatkozva.

Ausztria eddig azért nem küldte vissza a menekülteket hozzánk, mert egy osztrák bírósági ítélet Magyarországot nem találták biztonságos helynek a menekültek számára. Alighanem ezen változtatnánk a vizsgálattal. Wolfgang Sobotka belügyminiszter például úgy látja, hogy Magyarország igenis biztonságos a menedékkérők számára.

Kovács Zoltán kormányszóvivő viszont tegnap Bécsben megelőlegezve bármilyen eredményt, kijelentette: senkit nem veszünk vissza azok közül a menekültek közül, akiket magyar területen regisztráltak, hiába lenne a Dublin-rendelet értelmében a magyar hatóságok feladata az ellátásuk és a menedékkérelmük lefolytatása.

Kovács Bécsben a bécsi magyar nagykövetségen, az osztrák és a külföldi média képviselőinek tartott háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy nem Magyarország a felelős a tavaly ősszel Európába érkező menekülthullámért, az okokat a menekültek befogadására vonatkozó német bejelentésbe kell keresni.

Reagált arra is, hogy a német Bild című lap korábban azt állította, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tudatosan félretájékoztatta volna a német és az osztrák kancellárt tavaly szeptemberben a bevándorlási helyzettel kapcsolatban. A cikkben az is szerepelt, hogy német kormányzati körök néhány ezer menekülttel számoltak, osztrák kormányzati körök megítélése szerint a magyar miniszterelnök tudatosan igyekezett a valósnál kisebbnek beállítani a menekültek számát.

„Nincs értelme belemenni a számháborúba, hiszen el lehet kezdeni elmélyedni a bonyolult részletekben, például arra vonatkozóan, hogy mikor jelezte Magyarország a menekültáradat nagyságát, és milyen információ volt a különböző hatóságok birtokában, azonban csak meg kell nézni, mit mutatnak a számok a félreértelmezhető német bejelentés előtt és után” - vélekedett Kovács Zoltán. Ez pedig mindent elmond arról, hogy pontosan kinél kell keresni a felelősséget, ez az állam pedig nem Magyarország - hangsúlyozta az MTI jelentése szerint a szóvivő.

Kovács Zoltán szerint Magyarország a kerítés építése előtt és után is betartotta az európai szabályok által biztosított kereteket. Az igazi választóvonal azok között van, akik megpróbálják betartani ezeket a szabályokat és azok között, akik időről-időre - érdek, közhangulat, vagy a politikai felfogás alapján - figyelmen kívül hagyják és tudatosan áthágják őket.

Magyarország a határvédelemre összpontosít, és csak azokat az embereket akarja beengedni, akik jogosultak erre, különben az a helyzet áll elő, mint 2015-ben - jelentette ki a háttérbeszélgetésen Kovács Zoltán és arról is beszélt, hogy a visszatoloncolás nem működik, hiszen sok ezer menekült marad Európában.
 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.