Hogyan nyomoznak az ellopott autód után forró nyomon? Emailben!

belföld
2016 június 07., 17:06
comments 364

L. cége fuvarozással foglalkozik, de bérbe is adnak autókat. A múlt hét péntekén egy ilyen bérbeadott Priust loptak el a bérlőtől, az utána következő események pedig arra döbbentették rá L.-t, hogy nemcsak remény nincs, de mintha direkt szórakoznának vele.

A történet azzal indult, hogy

Az autó egy bérlőnknek volt kiadva aki péntek reggel 6:36-kor telefonált, hogy nincs meg az autó. A 11. kerület Albert utca 7. szám előtt parkolt.

Mondtam neki, hogy értesítse a rendőrséget. A bérlő felhívta a 11. ker rendőrkapitányság honlapján lévő telefonszámot ahol egy hölgy közölte, hogy vagy személyesen vagy mailben kell megtenni a feljelentést, kérdésre, hogy esetlek nem-e kijönnének a helyszínre közölte, hogy mit csináljunk ott, nézzük az autó hűlt helyét.

Jó indítás, ez a mailes nyomozás még a sokat látott L.-t is felpezsdítette!

A bérlő megírta a mailt, amiben megtette a feljelentést, eközben én elindultam a helyszínre. Miközben haladtam a 11. kerület felé, már én is hívtam a helyi kapitányságot, hátha nekem nagyobb sikerem lesz és sikerül valakit kihívnom a helyszínre. A telefonkezelő panaszomra kapcsolt valami segélyközpontot, amit természetesen nem vettek fel. A következő hívásom már emeltebb hangú volt és erre kapcsoltak valakit aki kb 9 órára kiküldött egy nyomozót.

Innentől minden sínre került? Nyilván nem, különben nem olvasnád cikkben.

A nyomozó kiérkezéskor semmit nem csinált csak megkérte a bérlőnket, hogy üljön be az autóba mellé és mennek az Örsre a feljelentést megtenni, de a biztonsági övet nem kapcsolhatja be mert, ha esetleg meg akarja támadni a nyomozót könnyebb legyen leszerelni.

Ezután legalább a hangulat jobb lett:

A rendőrségen kérdőívszerű sablonkérdésekre felelve felvették a feljelentést, majd ezek után közölték a bérlővel, hogy elhagyhatja a kapitányságot. Vallomástétel közben a szomszéd helységben lévő kolleganő hangosan kacagott, hogy ismét egy Priust loptak el, talán már korábban fogadást is kötött a munkatársával. Gondolom nem egyedi eset lehet, hogy Priust lopnak a kerületben.

Utóbbi megjegyzést a frusztráció számlájára írtam.

Mindeközben még kiderült, hogy a 11. ker. telefonjait egy miskolci központban veszik fel teljesen képzetlen közalkalmazottak, akiknek fogalmuk sincs semmiről és a rendőrségen nincs internet hozzáférés ami lehetetlenné teszi az email olvasást. Így nyomoznak Magyarországon forró nyomon.

A telefonos és az emailes rész zavaros volt, de amúgy is megkérdeztem volna a rendőröket, így elkezdtem telefonálni és maileket írni.  Ezek után még zavarodottabb vagyok.

Az világos, hogy a 112-es számra érkező hívásokat jó ideje egy szombathelyi és egy miskolci központban veszik fel. De mi az ábra a sima kapitánysági számokkal, amiket a honlapokon megadnak? Elkezdtem hívni a 11. kerületi kapitányság központi számát, beszéltem több operátorral, illetve két mailt is írtam a megadott címre. Az egyikben azt kérdeztem, hogy helyileg hol olvassák a levelet, a másikban az ügyre vonatozó kérdések voltak. Eddig egyikre sem válaszoltak. A telefonban pedig volt, hogy egy civil jelentkezett be Miskolcról, volt, hogy maga a kapitányság és volt, hogy a Teve utca. Arra viszont egyik helyen sem kaptam választ, hogy tényleg az-e a gyakorlat, hogy autólopáshoz nem hajlandók kimenni a helyszínre.

Ezért nem sokkal később írtam a rendőrség központi sajtóosztályának, akiknél még egy körben érdeklődtem a konkrét esetről és a telefonok ide-oda kapcsolásának gyakorlatáról. Ha kiszabadulok az ördögi körből, vagyis valaki válaszol, iziben frissítem a cikket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.