Itt tartunk: Kósa Lajos szerint már a fideszes Navracsics Tibor is brüsszeli bürokrata

POLITIKA
2016 június 07., 14:38
comments 280

Ugye mindenki emlékszik még Navracsics Tiborra, aki 2006 és 2010 között a Fidesz frakcióvezetője volt, aztán 2010 és 2014 között miniszterelnök-helyettesként és közigazgatási és igazságügyi miniszterként dolgozott, és 2014 óta az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa?

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa (jobbra) és Kordik Zsolt, művésznevén Mr. Busta előadóművész a magyar zeneipar harmadik alkalommal megrendezett kétnapos szakmai találkozója, a Music Hungary konferencia első napján az egri Bolyki-völgyben 2015. május 28-án
photo_camera Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa (jobbra) és Kordik Zsolt, művésznevén Mr. Busta előadóművész a magyar zeneipar harmadik alkalommal megrendezett kétnapos szakmai találkozója, a Music Hungary konferencia első napján az egri Bolyki-völgyben 2015. május 28-án (Fotó: Komka Péter / MTI)

Csakhogy két év alatt nagyot fordult a világ: Navracsics pénteken a Klubrádiónak a magyar kormány álláspontjától eltérően azt mondta, szerinte Brüsszel nem zsarolja Magyarországot, és kötelező kvótáról sincs szó, csak a legális menedékkérőket osztanák el, hogy ne terheljenek túl egy országot. Ezért a kormány népszavazását hirdető plakátkampánya nem értelmezhető Brüsszelben – mondta Navracsics.

Erre Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető az ATV reggeli műsorában úgy reagált, hogy Navracsics Tibor a mostani helyzetről beszélt, a kormány viszont a majdani szabályozás ellen tiltakozik.

Kósa szerint Navracsics nyilván „a mundér becsületét védi”, és nem meglepő, hogy egy brüsszeli bürokrata nem érti az üzenetet.

Kósa szerint Navracsics Tibor azért nem érti a plakátkampányt, mert pont azt a bikkfanyelvet használja, amit az Európai Unióban szokás, amitől Kósa eldobja az agyát (és ezt sem értené meg egy brüsszeli), mert ez Kósa szerint annak a nyelvi trükknek az eredménye, amikor nem lehet valamit a nevén nevezni, hanem például azt kell mondani egy Tasmaniában született londonira, hogy afrikai-amerikai. (???)

Navracsics amúgy Kósa szerint nem mint magyar bizottsági tag, hanem mint a magyarországi helyzetet legjobban ismerő bizottsági tag van kint.

Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető sajtótájékoztatót tart 2016. június 7-én, a Parlamentben (Fotó: Botos Tamás / 444)
photo_camera Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető sajtótájékoztatót tart 2016. június 7-én, a Parlamentben (Fotó: Botos Tamás / 444)

De Kósa azt mondta, hogy a szlogent különben sem kell szó szerint értelmezni, hiszen: „Üzenjük Brüsszelnek, az mit jelent? Írjak sms-t Brüsszelnek? De hova? Lehet ilyeneket csinálni, de aki Magyarországon választó, pontosan érti, miről van szó.” Tehát a kormányzati plakáton lévő szövegnek Kósa szerint sincs sok értelme. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.