Ezzel a horvát csapattal komolyan számolni kell

foci
2016 június 12., 15:05
Modric és a horvátok eufórikus gólöröme. Fotó: AFP / Philippe Lopez
photo_camera Modric és a horvátok eufórikus gólöröme. Fotó: AFP / Philippe Lopez

Igazi futballháborúra volt kilátás a 47 ezres párizsi Parc des Princes-ben: a török és a horvát csapatot is a legharapósabbak között jegyzik Európában, ráadásul komoly EB-történelme van az összecsapásnak: 8 éve az osztrák-svájci EB-n a törökök drámai negyeddöntőn jutottak tovább a dél-szláv válogatott ellen.

Akkor a fél csapat sérült volt, a hosszabbítás utolsó percében a horvátok Klasnic fejesével megszerezték a vezetést, de Semih Sentürk azonnal egyenlített és büntetőkkel végül a törökök mentek tovább. Ráadasául a párbajban a mai horvát csapat két ásza: Ivan Rakitic és Luka Modric is mellélőtte a maga tizenegyesét, a túloldalon Arda viszont nem hibázott.

link Forrás
Négy éve aztán pótselejtezőn kerültek össze a csapatok, és akkor végül a horvátok hazai pályán 3-0-al kiütötték a törököket.

Most is ők voltak az esélyesebbek: simán jutottak ki a selejtezőkön, míg a törökök inkább a hajrának és a fanatizálásban felülmúlhatatlan Faith Terim mesternek köszönhették a kijutást. És persze örök mottójuknak, ami egyébként idén a csapatbuszt is díszíti: Biz Bitti Demeden Bitmez, azaz:

a meccsnek akkor van vége, amikor mi azt mondjuk.

Mindkét csapat egy csatárral, jól megpakolt középpályássorokkal kezdett, de emberanyagra erősebb ez a horvát csapat, és ez látszott az első félidőben is. A realos Modric nagy lendülettel osztogatott hátulról, mellette a barcás Rakitic küldte a szélre a labdákat, ahol Perisic és Srna támogatta az akciókat. A törökök a szintén barcás Ardában és a Leverkusent erősítő Calhanogluban bízhattak, de mindketten nagy csalódást okoztak.  

Az első félidő sokáig kiegyenlített volt, és a harc dominált, de a veszélyesebb támadásokat már ekkor a horvátok vezették: Mandzukicnak voltak lehetőségei, a legnagyobb helyzet mégis a túloldalon alakult ki, amikor Ozan fejelt közelről Subasic kezébe. Aztán két perccel a vége előtt az igazi vezérként, nagy lendülettel irányító Modric egy beadás után kipattanó labdát zúdított Volkan jobb keze mellé. Benne volt a kapus, de így is irgalmatlan nagy gól volt.

A második félidőre még éhesebben jöttek ki a horvátok: Rakitic varázslatos szólója után Srna rúghatott szabadrúgást, és a kapufát lőtte ki, utána ismét a jobbszélső lőhetett 11-ről az üres kapura, de mellétrafált. Aztán Brozovicnak volt két óriási helyzete.

Terim meglepetésre a 64. percben lehozta Ardát, és két csatárt is behozott: előbb Burak Yilmaz, aztán Emre Mor lépett pályára, de túl korán indították a hajrát a törökök, és a letámadás miatt sok tere nyílt a horvátoknak.

A 72. percben Mandzukic beadásából Perisic csúsztatott kapufára, hat perccel később pedig Volkannak kellett kitolnia Brozovic fejesét, majd Rakitic passzából Perisic rontott ziccert. A túloldalon egy Erkin szabadrúgásban volt csak veszély, de Subasic simán védett.

Nem viselték jól a törökök, hogy a meccsnek ezúttal nem akkor, és nem úgy lett vége, ahogy ők akarták: 4-5 percenként került a földre valamelyik horvát. Corluka a végén annyi könyököst kapott be, hogy turbánnal is alig bírt tovább játszani, de Modricot is faragták rendesen. A törökök hátrányban sem tudtak veszélyesek lenni, és ez nem jó jel egy ilyen kemény csoportban; következő meccsüket épp a címvédő spanyolok ellen vívják.

A horvátok viszont meggyőző játékot mutattak, és ha nagyobb számban lövik be a helyzeteiket, a legjobb nyolc között minimum helyük lesz. A győzelemmel óriási lépést tettek a továbbjutás felé, amit pénteken Saint-Etienne-ben biztosíthatnak be a csehek ellen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.