Drag Queennel barátkozott a melegbárban mészárló Omar Mateen

Külföld
2016 június 13., 15:25
comments 202
Omar Mateen, az orlandói mészáros egy ki tudja, mikor készült képen. AFP PHOTO / myspace.com
photo_camera Omar Mateen, az orlandói mészáros egy ki tudja, mikor készült képen. AFP PHOTO / myspace.com

Az orlandói mészáros apja, Mir Seddique szerint a fiát két csókolózó férfi látványa dühítette fel, ezért mészárolhatott le ötven embert Orlandó legismertebb melegbárjában, a Pulse-ban. „Azt mondjuk, bocsánatot kérünk az egész incidensért. Fogalmunk se volt róla, hogy mire készül, ugyanúgy megrázott minket, mint az egész országot” – mondta Seddique, aki viszont nem áll távol a szélsőséges eszméktől:

egy Kaliforniából sugárzó afgán tévében saját műsora van, ebben elég lelkesen szokott kiállni a tálibok mellett.

Pakisztánért viszont nem rajong, egyik Facebook-üzenete szerint „Éljen soká Afganisztán, Pakisztánra meg halál, halál, halál!”. Ennek hátterében az áll, hogy Mateenék pastuk, a pastuk őshazáját pedig kettévágta a brit kolonizáció idején kialakult laza határvonal, a Durrand-vonal, ami később az afgán-pakisztáni határ is lett. Így lehet az, hogy bár a pastuk a legnagyobb népcsoport Afganisztánban, többségük mégis Pakisztán északnyugati határvidékén él.

De visszatérve Omar Mateenra, egy gyerekkori barátja furcsálja, hogy pont egy melegbárban, pont melegeket mészárolt. Samuel King egy évvel járt Mateen fölött a középiskolában. A gimi után pedig egymás szomszédjában dolgoztak, Mateen egy boltban, King pedig a szomszédos Ruby Tuesday étteremben. Mateen rendszeresen átjárt az étterembe gimis barátjához, aki akkor már hosszú póthajat viselt, és nyiltan vállalta homoszexualitását.

De annyira, hogy ahogy munkatársainak, úgy Mateennak is mindig megmutatta a showműsorain készült képeket, merthogy amúgy szabadidejében Drag Queenként lépett fel. King szerint amúgy abban a Ruby Tuesdayben köztudottan melegek dolgoztak, de Mateennak a jelek szerint ezzel semmi problémája se volt.

Szeretett gyúrni

Arról, hogy mennyire volt vallásos, megoszlanak az ismerősei emlékei. Volt neje, Sitora Yusifiy szerint Mateen nem tűnt különösebben vallásosnak, szabadidejében inkább kondizott, mint imádkozott. "Normális emberi lénynek tűnt" - mondta. Ugyanakkor szerinte a férfi indulatos és erőszakos volt, két évig tartó házasságuk alatt rendszeresen verte. "Nem volt kiegyensúlyozott ember. Vert. Hazajött, és csak azért megvert, mert nem volt kész a mosás, vagy valami ilyesmi" - mesélte.

Mateen egyik barátja szerint válása után a férfi egyre vallásosabb lett, még zarándoklatra is elment Szaúd-Arábiába. "Elég vallásos volt" - állította ez a barát, bár szerinte ha Mateen szimpatizált is az ISIS-szel vagy más terrorcsoportokkal, ezt nyilvánosan sose említette.

Mateen az elmúlt években eljárt egy floridai mecsetbe, a Fort Pierce-i Iszlám Központba. Az ottani imám, Shafiq Rahman szerint "a legcsendesebb ember volt", aki nem mutatta jelét erőszaknak. Rahman 20 éves fia másként emlékezett rá. Szerinte Mateen "agresszív ember volt és sokat gyúrt".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.