A hivatali autójával járt a víkendházába, lemondott a tokiói polgármester

külföld
2016 június 15., 03:47
comments 77

Órákkal azelőtt, hogy az ellene kezdeményezett bizalmatlansági indítványról szavazott volna a tokiói városi tanács, lemondott a város polgármestere. Maszuzo Joicsit azzal vádolják a közpénzeket magáncélokra használta, magának és családjának is több alkalommal vett ki alkalommal luxusszállodai szobákat, méregdrága éttermekben evett, gyerekeinek művészeti albumokat és képregényeket vásárolt. Illetve a szolgálati autót magáncélokra is használta: többször azzal ment Tokió melletti hétvégi házába. A polgármester erre a vádra úgy reagált, hogy

csak van olyan fürdőkádja, amiben ki tudja nyújtani a lábát.

photo_camera AFP PHOTO / JIJI PRESS

Helyi sajtóhírek szerint a városvezető megpróbálta meggyőzni a városi tanácsot, hogy a  halasszák el az indítványról való szavazást az augusztusban esedékes Rio de Janeiró-i nyári olimpiai játékok utánra. Joicsi szerint a 2020-as tokiói olimpia miatt a nyári játékokon aktívan jelen kell lennie a japán félnek is, tokiói kormányzó pedig jelentős mértékben belefolyt az előkészületekbe.

A 2020-as tokiói olimpiát rég nem látott botrányok kísérik Japánban: Abe Sindzó japán kormányfőnek 2012 óta már négy minisztere távozott korrupciós vagy vesztegetési ügyek miatt. Már a rendezési jog elnyerésénél felmerül a korrupció gyanúja, majd az első stadionépítés lett a vártnál jóval drágább, majd el is vetették annak felépítését és az olimpia emblémáját érte plágiumvád, emiatt le is kellett cserélni. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.