Az amerikai külügy Aszad bombázására szólítja Barack Obamát

külföld
2016 június 17., 05:47

Az amerikai külügyminisztérium 51 tisztviselője írta alá azt a bizalmas dokumentumot, amelyben Barack Obama Szíria-politikája ellen tiltakoznak és Bassár el-Aszad kormányának bombázására szólítják az elnököt.

A bizalmas, belső felhasználásra szánt dokumentumban azt írják, hogy Szíriában csak Aszad eltávolítása és új kormány felállítása hozhat változást, ezért aktív beavatkozásra szólítanak, jelentette a Wall Street Journal. Obama 2013-ban még azzal fenyegette Aszadot, hogy ha vegyi fegyvereket vet be saját népe ellen, beavatkozik. Aztán amikor Aszad vegyi fegyvereket vetett be, nem avatkozott be, és azóta is jellemzően csak az ISIS ellen folytatnak kampányt az amerikai légierő gépei.

Közben Oroszország Aszad oldalán lépett be a háborúba, amivel sikerült is megmenteni a tavaly nyáron már az összeomlás szélére jutott rezsimet. Tavaly szeptember óta a kormányerők konszolidálták pozícióikat, és területeket is szereztek - részben az ISIS, de jellemzően a mérsékelt lázadók rovására, merthogy az oroszok minden állításukkal szemben jellemzően nem az ISIS-t, hanem a többi lázadócsoport állásait bombázták, gyakran közvetlen harctámogatást nyújtva az ezek ellen a szárazföldön előrenyomuló kormányerőknek.

John Kirby, a külügyminisztérium szóvivője megerősítette a Eall Street Journal értesüléseit, de részletekbe nem kívánt bocsátkozni. Mindössze annyit mondott, hogy a külügyi vezetés tud a tiltakozásról, de még nem tanulmányozta a szöveget. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.