Szándékosan okoztak kárt saját csapatuknak az őrjöngő horvát fanatikusok

futball
2016 június 18., 04:51
comments 169
Fotó: AFP / PHILIPPE DESMAZES
photo_camera Fotó: AFP / PHILIPPE DESMAZES

Botrányos körülmények között ért véget péntek este a Horvátország-Csehország meccs a franciaországi Európa-bajnokság D csoportjának második fordulójában. A horvát szurkolók egy csoportja néhány perccel a lefújás előtt - csapatuk 2-1-es vezetésénél - petárdákat, füstbombákat és pirotechnikai eszközöket dobált a pályára kevéssel azután, hogy az ultrák előtt váratlanul felsorakoztak a mérkőzést biztosító rohamrendőrök.

A biztonságiak valószínűleg azt akarták megakadályozni, hogy a felhevült horvát szurkolók betörjenek a pályára a továbbjutást jelentő győzelem után, de a fanatikusok ezt provokációnak érzékelhették. A videókon az is látszik, hogy ezt követően a szektoron belül is komolyabb dulakodás alakult ki - valószínűleg a balhéra utazó, és az őket leállítani próbáló drukkerek között.

link Forrás
Percekig állt a játék, és a pirotechnikai cuccok takarítása közben egy helyszínt biztosító önkéntes is megsérült.

A felvételek alapján egyértelmű, hogy a horvát játékosokat feldühítette az incidens: Mario Mandzukic, Ivan Rakitic és Ivan Perisic mozdulatain is látszik, bosszantják őket a történtek, és az első pillanatokban még ők próbálták csillapítani az elszabadult drukkereket. Aztán Perisic is a szeméhez kap, amikor az egyik petárda nem messze tőle felrobban.

A játékmegszakítás összezavarta a sokáig magabiztosan játszó és 2-0-ra vezető horvát válogatottat. A meccs folytatódott, de a hosszabbítás utolsó perceiben Vida kezezése miatt 11-eshez jutott az ellenfél, Tomas Necid pedig a léc alá bombázta a labdát - pontot mentve ezzel a cseheknek.

link Forrás
Az UEFA fegyelmi eljárást indított az eset után, a meccset követően pedig Perisic, Rakitic és az edző, Ante Cacic feldúltan nyilatkoztak a sajtótájékoztatón, és arról beszéltek, hogy

horvát terroristák szándékosan zavarták meg a meccset, hogy ezzel kárt okozzanak a horvát szövetségnek.

Perisic szerint ezeket a szurkolókat nem érdekelte a meccs, és csak azért jöttek a stadionba, hogy balhét csináljanak: „Jobb lenne talán ha nem is játszanánk tovább, mert ennek nincs értelme. A szövetség most alaposan megbüntethet bennünket. Szégyenteljesek ezek a dolgok, amikre megoldást kell találnunk.” Rakitic ennél is továbbment, szerinte biztos, hogy az UEFA megbünteti őket:

„Nincs most értelme a következő, spanyolok elleni meccsről beszélni, mivel simán kivághatnak bennünket az EB-ről.”

"Ezek az emberek nem szurkolók, hanem terroristák, akiknek nincs helyük a stadionban" - nyilatkozta Cacic kapitány, aki szerint kisebbségről van szó, az igazi szurkolók szégyellik magukat. "Nagyon szomorú, ami történt. Remélem, az illetékesek mindent elkövetnek, hogy azonosítsák ezeket az embereket, és oda kerülnek, ahova valóak. Tartottunk attól, hogy valami hasonló bekövetkezik. Ők a sport terroristái" - utalt arra Cacic, hogy az eset egyáltalán nem volt előzmények nélküli.

2014 őszén például kétszer félbe kellett szakítani Milánóban az Olaszország-Horvátország EB-selejtezőt az őrjöngő horvát ultrák tüzijátéka miatt.

link Forrás
Aztán tavaly nyáron az Olaszország elleni EB-selejtező visszavágója előtt, elvetemült szurkolók
a spliti stadion gyepszőnyegére.

Arra a meccsre már egyébként is zárt kapuk mögött került sor, azok után, hogy horvát fanatikusok rasszista rigmusokat énekeltek a Norvégia elleni márciusi összecsapáson. A horogkereszt miatt két újabb zárt kapus meccsre büntette az európai szövetség a horvátokat, levontak tőlük egy pontot és 100 ezer euró büntetést is kellett fizetniük.

Fotó: AFP / ANDREJ ISAKOVIC
photo_camera Fűre festett horogkereszt tavaly júlisban, a spliti Poljud-stadion gyepén. Fotó: AFP / ANDREJ ISAKOVIC

Egyes horvát lapok értesülései egyébként előrevetítették a pénteki eseményeket. Arról szóltak a hírek, hogy ultrák csoportjai, amelyek a szövetség korrupt működése miatt állnak hadban a vezetéssel, olyan akcióra készülnek, amik károkat okozhatnak a szövetségnek. Mivel sokadik balhé ez a horvátok számláján, ezzel a pénteki akcióval valószínűleg célt értek, és nagyon meglepő lenne, ha az UEFA nem hozna elrettentő döntést.

Annyit már biztosan elértek az ultrák, hogy kizökkentették ritmusából a győzelemre álló csapatot, amely így csak döntetlent játszott, és ezzel nehéz helyzetbe került a spanyolok elleni harmadik körös meccs előtt.

De ennél súlyosabb is lehet a helyzet, ha az UEFA tényleg megbünteti a horvát válogatottat a balhé miatt. Pénzbüntetésen túl pontlevonás, de akár kizárás veszélye is fenyegeti a horvát válogatottat. (Football Italia)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.