A magyar állam abbahagyta a drogmeglőzést, aztán csodálkoztak, amikor hetente vitte el a mentő a gyerekeket az iskolából

ÉLET
2016 június 23., 18:48
comments 261

Van már egy generáció, akinek ha azt mondod, hogy fű, akkor ezekre az új szintetikus cuccokra gondolnak. Még életükben nem láttak marihuánát, ha mutatnál nekik, akkor azt nem azonosítanák fűként, mert máshogy néz ki, más szaga van

- többek közt ezt magyarázta Dávid Ferenc, a Kék Pont alapítvány szakértője a dizájnérdrogokról szervezett beszélgetésükön.

Ő és kollégái is azt mondják, hogy az állam az elmúlt években kivonult a drogmegelőzésből, illetve a drogügy minden fontos területéről, az erre fordított pénz 90 százalékát elvették.

Ebből aztán például úgy lesz katasztrófa, hogy egy középiskolás azt olvassa, hallja valahol hogy a "fű" az könnyű drog, nem olyan súlyos dolog. Csak amikor ő találkozik a fűvel, az nem marihuána lesz, hanem egy szintetikus kannabinoid, ráspriccelve valami zöld növényi törmelékre, orvosi zsályára. Az viszont nem könnyű, hanem nagyon is veszélyes cucc, ami nem csak iszonyú káros az egészségére, de nagyon könnyen okoz függőséget is.

Azért lenne szükség például felvilágosító programokra, prevencióra, hogy erről minél többen tudjanak. És pont ezek a programok szűntek meg szinte teljesen az elmúlt évek során.

Az állami iskolák ma leginkább a szcientológusok és a rendőrök között választhatnak, ha valakit behívnának beszélni a diákokkal a drogról, másnak ilyen programot csinálni nem nagyon van engedélye.

A szakemberek 2010-et csak a mefedron nyaranként emlegetik, ekkor lett széles körben ismert, hogy van egy olcsó, legális szer, aminek a hatása hasonló a kokainhoz.

Ezután kezdett el robbanásszerűen terjedni itthon a műfű (herbál) és a kristály, csak éppen nagyon kevesen tudtak erről. Az magyar állam ugyanis nem csak a kezelésre, de a monitorozásra fordítható pénzt is elvette, így senki nem tudhatja pontosan, milyen hatása van annak, hogy nem foglalkoznak a drogüggyel.

Hogy milyen pusztítást végeztek a szintetikus szerek Magyarországon, annak azért voltak jelei. Dávid Ferenc szerint például az, amikor 2014-ben elkezdték őket kétségébeesetten hívogatni iskolákból, hogy hetente visz el egy gyereket drog miatt a mentő, és azonnal csináljanak valamit. Sajnos igazán hatékony prevenciós programokat szinte csak a Klik-től független, alapítványi sulikban csinálhatnak, az állami iskolákba járó diákoknak marad a rendőrség vagy a szcientológusok drogügyi felvilágosítása, mondjuk kétszer 45 percben.

A Kék Pont és az ELTE egy közös kutatást is készített, 20-26 éves droghasználókkal csináltak interjúkat, olyanokkal, akik 2-6 évig voltak rajta valamilyen új, szintetikus szeren.

Ezek az emberek többek közt a következőket mondták

  • más drogokkal szemben a műfűnél rövid ideig tart az a periódus, amikor még jól esik, hogy beállsz tőle,
  • a használókon hamar eluralkodik a függőség, utána már a szer irányítja őket,
  • ez annyira súlyos lehet, hogy volt aki éjszakánként alvásból felébredt, mert újra be kellett állnia,
  • miután nem lehet tudni, hogy éppen milyen vegyszert spricceltek az elszívott növényi anyagra, azért a hatás két cigi között nagyot változhat,
  • aki éppen be van állva, azt nem nagyon érdekli a külvilág, a csoportban használók is csak némán ülnek egymás mellett a szobában (Ez sajnos lehet a szer vonzereje is. Valószínűleg élnek Magyarországon emberek olyan körülmények között, hogy számukra kifejezetten vonzó lehetőség, ha egy időre megszűnik körülöttük a külvilág.)

A használók élményiéről itt lehet részletesen olvasni.

De a legsúlyosabb történet egyébként nem ebben a részben volt.

A kék pontosok járnak gyerekotthonokba, ott is jól látszik, hogy mennyire súlyos probléma a műfű, a kristály és például a drogozással gyakran együtt járó prostitúció. (Hiába kerül csak 500 forintba egy gramm, ha valaki már 30 szálat szív egy nap, arra valahonnan elő kell teremteni a pénzt.)

Itt találkoztak egy kamaszlánnyal, aki arról mesélt nekik, hogy ő egy miskolci lakótelepen árulta a szert, és hogy mindig adott hozzá fecskendőt is. Valószínűleg fiatalnak tűnt, hogy hiteles legyen, meg egyébként is, az emberek szeretnek sztorizni, ilyen terepmunkán sok mindent hallani, úgyhogy visszakérdeztek, hogy ő, mint nagy díler mégis milyen injektort szokott adni a kuncsaftoknak.

Microfine 13 g-t - válaszolt pontos márkával és típusszámmal a kislány, és akkor már tudták, hogy nem a levegőbe beszélt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.