A Trónok harcát is padlóra küldheti a Brexit

külföld
2016 június 24., 19:26
comments 181

Az utóbbi években igencsak virágzó brit filmipar képviselői a Brexit-népszavazás előtt is többször jelezték, hogy nekik nagyon-nagyon rosszul jönne, ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból

  1. Egyrészt azért, mert a filmjeik és sorozataik egy csomó támogatást szakítanak az EU médiaalapjaiból.
  2. Másrészt mert gyakran járnak külföldre forgatni, és külföldi filmesek is gyakran forgatnak Nagy-Britanniában, ezeket a mozgásokat meg ugye megkönnyíti a vízummentesség és az, hogy a szellemi tulajdon védelmében is jogharmonizáció van az Unióban.

Ezek miatt a népszavazás előtt több neves brit filmes, köztük olyan színészek, mint Sir Patrick Stewart, Benedict Cumberbatch vagy Helena Bonham Carter, nyílt levelet tettek közzé a Telegraph-ban, amiben kérik a választókat, hogy szavazzanak az EU-ban maradásra.

„Rengetegen dolgoztak közülünk olyan projekteken, amik soha nem valósulhattak volna meg EU-s támogatás és a határok közötti szabad együttműködés nélkül”

- írták a levélben.

A Variety szerint ezen kívül az EU Média Programja csak 2014-ben és 2015-ben 40 millió euróval támogatta a brit filmek külföldi terjesztését. A Brexittel biztosan elveszik ez a pénz, így ezentúl a brit filmiparnak saját erejéből kell készítenie a filmeket és terjeszteni őket külföldön.

A Brexit pedig különösen rossz hír lehet a jelenleg futó leghíresebb, Nagy-Britanniában készített sorozat, a Trónok harca számára.

A nagyrészt Észak-Írországban forgatott Trónok harca gyártását jelentős részben az EU Regionális Fejlesztési Alapja finanszírozza. A Brexittel a sorozat nem fog tudni többé pályázni erre a pénzre.

Persze az is nagyon fontos, hogy a Brexit letárgyalása és a tényleges brit kilépés még évekbe telhet, és az erről szóló dokumentumok aláírásáig minden úgy marad, ahogyan eddig volt, azaz Nagy-Britannia szépen fizet a közös EU-s kasszába, és a filmjei is kapják az EU-s pénzt.

Szóval akii szereti a Trónok harcát, az drukkoljon, hogy még a Brexit előtt befejezzék a gyártást, mert ha ez nem sikerül, akkor kevés az esély, hogy a brit kincstár önként ad majd pénzt arra, hogy Daenerys sárkányai a lehető legjobban nézzenek ki. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.