A Veritas Intézet vezetője nem tartja jogfosztó törvénynek a numerus clausust

Történelem
2016 június 24., 15:51
comments 372

Szakály Sándorral, az állam által létrehozott és az elmúlt 150 év történelmének kutatásával meg újragondolásával megbízott Veritas Intézet vezetőjével készített interjút a Budapest Beacon. Hát, ha Szakály Sándor, és a munkatársai így gondolják újra a magyar történelmet, abban sok köszönet nem lesz.

Az interjú szerint ugyanis Szakály úgy gondolja, hogy

a numerus clausus nem jogfosztó törvény.

Ez az a törvény, ami 1920-ban kimondta, hogy „magyarországi nemzetiségek és népfajok” tagjai csak az országban mért hivatalos létszámadataik arányában jelentkezhetnek nagy presztízsű, értelmiségi állásokba, és végezhetnek el ezekhez szükséges egyetemi képzéseket.

A törvény nyilvánvalóan a magyar zsidóság ellen irányult, mert megakadályozta, hogy jelentős részük egyetemre jusson, holott a törvény elfogadása előtt egyes szakokon 30 százalék körül is volt a zsidó hallgatók aránya. A 30 százalék pedig nyilvánvalóan sokkal nagyobb arány, mint amilyen az összes zsidó aránya volt a magyar népességen belül.

Szakály Sándor (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)
photo_camera Szakály Sándor (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Szakály azért nem tartja jogfosztásnak az 1920-as jogszabályt,

„Mert azt mondta ki, hogy a törvényben felsorolt felsőoktatási intézményekbe »nemzethűség s erkölcsi tekintetben feltétlenül megbízhatók« kerüljenek felvételre. Az 1920. évi XXV. törvénycikk szöveg úgy szólt, hogy »a felvételt kérők szellemi képességeire, másfelől arra is figyelemmel kell lenni, hogy az ország területén lakó egyes népfajok és nemzetiségekhez tartozó ifjak arányszáma a hallgatók közt lehetőleg elérje az illető népfaj vagy nemzetiség országos arányszámát«.”

Szakály többször kiemelte, hogy a törvény megítéléséről vita van, és ugyan a numerus clausus, ha nem is jogfosztó, de jogkorlátozó törvény volt. Viszont azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy sok fiatalnak pont ez a törvény jelentett nagyobb esélyt az egyetemre kerülésre a zsidók kiszorításával.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.