Tréfának hitték a segélyhívást, ezért haltak meg az orosz vízitúrázó gyerekek

külföld
2016 június 24., 12:39
comments 50

Tréfának vélte egy karéliai kórház ügyeletes felcsernője egy bajba jutott vízitúrázó fiú segélyhívását a múlt hétvégén, amikor a gyerek több tucat társával együtt viharba került a Szjamozero tavon

- közölte pénteken az északnyugat-oroszországi köztársaság egészségügyi tárcájának szóvivője.

A tavon felborult három csónak, amely 51 embert - köztük 47 kiskorút - szállított. 13 gyerek meghalt, egynek pedig nyoma veszett. A segélyhívásra nem reagáló felcsernőt őrizetbe vették, ellene gondatlanság miatt büntetőeljárás indult.

Az orosz médiában korábban az az információ jelent meg a Moszkvából érkezett nyaraló gyerekek tanárnőjére hivatkozva, hogy az egyik fiúnak a rendkívüli helyzetek minisztériuma mentőszolgálatát sikerült felhívnia, de ott figyelmen kívül hagyták a bejelentést. Ezt a minisztérium tagadta. Mostanra kiderült, hogy valóban történt segélyhívás, de az nem a minisztériumhoz, hanem a szuojarvi központi kórházhoz érkezett be.

Az orosz hírek szerint ügyeletes a hívást telefontréfának gondolta, és nem számolt be róla sem a feletteseinek, sem a hatóságoknak és be sem jegyezte a naplóba.

A bajba jutott vízitúrázók mentése csak másnap, vasárnap kezdődött el, miután egy partra kivergődött ember értesíteni tudta egy part menti falu lakosait.

Az viszont mindenképp gyanús, hogy míg korábban egy központi kormányszerv keveredett gyanúba, most az egész mulasztást egyetlen alkalmazottra tolják, és azt állítják, hogy kizárólag ő hibázott, mert a hívásról senkinek nem is számolt be.

Kedden gondatlanság gyanújával őrizetbe vették Anatolij Kovalenkót, a karéliai fogyasztóvédelmi felügyelet vezetőjét is. A nyomozás ugyanis megállapította, hogy a hatósághoz tavaly több panasz is érkezett a gyerekek nyaraltatására szakosodott, a tragédiáért felelős Park-Otel Szajmozero kft. ellen, amelynek nem volt engedélye vízitúrákat szervezni. Kiderült, hogy a felügyelet egyszer sem lépett fel a vállalkozás ellen, amely a bejelentések szerint az egészség- és járványügyi előírásokat sem tartotta be.

Az üdültető cég igazgatóját, Jelena Resotovát és helyettesét letartóztatták, valamint őrizetbe vettek két oktatónőt is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.