Mire számíts, ha megnéznéd a helyszínen a válogatottat

futball
2016 június 24., 17:17
comments 56

Vasárnap este kilenckor nyolcaddöntőt játszik a magyar válogatott a belgák ellen Toulouse-ban az Európa-bajnokságon. Az eddig három meccsen óriási volt a hangulat, több tízezer magyar szurkolt a stadionokban. A Lyonban szerzetett tapasztalatok alapján adnék pár tanácsot azoknak, akik elindulnának.

Érdemes-e menni?

Ha tudsz szerezni jegyet, mindenképpen. A stadionban fantasztikus élmény végiszurkolni a meccset. Lyonban a szurkolók legalább kétharmada magyar volt, a magyar tábor végig szurkolt, a portugálokat csak a góljuk után lehetett hallani. Most pedig lehet, hogy átélheted a magyar válogatott történetének első 11-es párbaját.

Van-e még jegy?

Abban talán lehet bízni, hogy aki volt már kint, vagy lenyomta a három csoportmeccset, annak elfogyott a pénze, fájó szívvel hazajön és odaférnek a stadionba újak is. De mivel a toulouse-i kicsi stadion, mindössze 33 150 férőhelyes (a bordeaux-i is 42 ezres, a marseille-i a duplája, 67 ezres, a lyoni is 59 ezres, vagyis sokkkal többen fértek be), nehéz lesz jegyhez jutni. Lyonban találkoztam olyanokkal, akik tudtak még venni a meccs előtt, feketén, de hivatalos áron. 25-145 euró az UEFA-s ár, az olcsók és a középkategóriások is mind elfogytak már, a legdrágábbakból kora délután még volt, de este hatkor éppen nem volt elérhető az UEFA honlapja. A jegyek elvileg névre szólnak, de a bejáratnál nem ellenőrizték, hogy milyen név van ráírva.

Hogy érdemes menni?

Mi az elég drága különjáratos repülő helyett végül autóval mentünk, nem akartunk csak a meccsre megérkezni, majd azonnal indulni vissza. Lyon 1500 kilométerre volt, 14 óra alatt sikerült lenyomni úgy, hogy alig álltunk meg, nagyon hosszú az így egyben, Toulouse ráadásul még messzebb van 400 kilométerrel.

Svájcot mindenképpen érdemes elkerülni, nem lehet gyorsan menni. Németország felé hosszabb az út, de az átlagsebesség nagyobb, ráadásul arrafelé nincs autópályamatrica. Szlovéniában 15 euró az egyhetes matrica, utána Olaszországban és Franciaországban is fizetni kell, mindennel együtt ötvenezer felett van az utak díja, és még parkolóhelyet is kell keresni. Így is olcsóbb, mint a repülő, ami alapból 130 ezerről indul, de tényleg fárasztó.

Szállás?

Airbnb-n oldottuk meg, nem könnyen, de lehetett találni egészen jót.

Kell-e félni szurkolói balhétól?

Alapvetően nagyon békés a hangulat, az oroszok már hazamentek, az eddigiek alapján nem valószínű, hogy a magyar szurkolók szétverik a várost, és magyar szurkolókra sem fognak valószínűleg támadni. Lyonban az okozott némi izgalmat, amikor 10-15 lakótelepi suhanc botokkal és vascsövekkel ugrasztott meg a stadion közelében magyarokat, állítólag azért, mert korábban az egyiküket megverték. Senki nem sérült meg, mert a suhancok észrevették, hogy mennyi magyar van kint, és rendőrök is előkerültek a semmiből. De ez tényleg nem volt jellemző. Ráadásul részeg magyarok is viselkedtek kínosan, egy portugál bácsi autójáról levették a zászlót. A karakán kisöreg nem menekült el, hanem kiszállt, és visszavette a zászlóját egy elég nagydarab magyartól, az sem zavarta, hogy aztán majdnem az autó elé lökték és utánaköptek. Aztán megsimogatta és visszarakta a zászlót, az egyik kötözködő magyar pedig bocsánatot kért tőle. A tömeg is a kisöreg mellett volt. A stadion körül és a stadionban megvoltak egymással a szurkolók, a portguáloknak el kellett viselniük a Cristiano, homosexual-ozás skandálást. A meglepően laza belgákkal pedig elég jót buliztak a meccs után a végül szintén lelazult magyar szurkolók a Fan Zone-ban.  

link Forrás

Mennyire drága?

Franciaország nem olcsó, de azért nem Svájc és Norvégia. Viszont egy sör a stadionban 6,5 euró, ráadásul szinte alkoholmentes, 0,5 százalékos. Öt euró a kóla, négy a víz. Bár voltak erről előzetes hírek, alkoholtilalom nem volt Lyonban, Toulouse-ban sem várható.

Milyen rigmusokat kell tudni?

A meccs előtt a kivetítőn karaoke-ben megy az Éjjel soha nem érhet véget. Tényleg. Nem tudom, hogy lett ez a himnusz, de egészen vicces két Cristiano, homosexual között hallani ezt: „Az éjjel soha nem érhet véget/Varázsolj nekünk valami szépet,/Repülj velünk a szerelem szárnyán!/Indul az utazás, csak erre vártál.” És készülj rá föl, hogy fogod énekelni. Van Ria, Ria, és Allé, allé, Magyarország, Magyarország, meg Ki a jobb? Magyarok. És énekelni ugyan nem kell, sőt, de dallamtapadást okot a primkó Go westes Bon jour, buzi franciák. Racsolva talán még szebb lenne. Az egyre gyorsuló ütemes taps pedig stadionba való élmény.

Sok a kopasz?

Van, de elenyésző a számuk az összes szurkolóhoz képest. Azért látni őket sokat a médiában, mert a vonulás élén ők mennek és a kapu mögött is bérelt helyük van, hozzájuk szaladnak ki a játékosok gólörömükben (az öt gólból négy is pont a magyar tábor előtt volt). Azért ne arra számíts, hogy a szurkolók többségével a meccs előtt a helyi múzeumban találkozol majd. Ez egy focimeccs, fociszurkolókkal. De sokan mentek gyerekkel is.

Kötelező a fekete póló?

Dehogyis. És nemcsak azért, mert a tűző napon pokoli lehet, de alapból pirosba öltöznek a szurkolók.

Vonulásra érdemes menni?

Inkább masírozás az, mint jókedvű séta, annak örömére, hogy végre kijutottunk, és itt vagyunk. Kétségtelenül erőt sugároz sok ezer ember együtt, amit néha beborít egy füstgránát, más kérdés, hogy mire jó az, ha a város lakói egy militáns menetet látnak, ahelyett, hogy ír módon jópofák lennénk. Kellemetlen részei: petárdázás, végtelenül unalmas a szarromániázás, az egésznek van egy kicsit megjöttünk, parasztok hangulata, ami azért elég vicces Franciaországban. Ráadásul Lyonban nagyon messze volt a stadion a találkozási ponttól, 5,5 kilométert kellett pokoli melegben sétálni úgy, hogy a rendőrök a kertek alatt vezették végig a tömeget, és szinte az összes bolt zárva volt, nem nagyon lehetett italhoz jutni. Viszont tarkóban klasszul le lehetett sülni. Marseille-ben mindez állítólag jobb volt, mert ott a belvárosban vonult a tábor. Lebeszélni senkit nem akarok, de a Surda-sapka miatt is gondold meg.

Lehet-e ugrálni itt is a villamosok tetején?

A stadionélmény felejthetetlen, viszont Pesten mindenképpen nagyobb a buli a városban. Legalábbis Lyonban a nagy melegtől, az egyórás vonulástól, az izgalmaktól és a végén a stadionban a kijutásra várva nagyon elfáradtak a szurkolók is. Viszont, ahogy néhány magyar játékos most először érezheti magát igazi futballistának, a szurkolók is most tudhatják meg, milyen az európai szurkolókultúra elismert részévé válni. Majdnem minden szembejövő mosolygott és gratulált a magyar mezt látva Lyonban.

Kell-e félni a terroristáktól?

Lyonban nyoma sem volt semmiféle feszültségnek, sok rohamrendőrt csak a magyar szurkolók vonulásánál lehetett látni, az oszlop elején. A stadionban nem volt különösebben szigorú a beléptetés, a szurkolói zónában voltak fémkapuk, ekkor jutott eszembe először, hogy nahát, tényleg terrorveszély van.

De nyerni fogunk?

Nem mi vagyunk az esélyesek most sem, sőt, a belga csapat a portugálnál is erősebb, de Storck most szinte a legjobb csapatát játszatja majd. Félteni nem kell a csapatot, vastapsot mindenképpen megérdelnek, akármi is lesz az eredmény.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.