Kijelölték Brüsszelben a kilépési főtárgyalót

eu
2016 június 25., 16:14
comments 267

Szombaton Brüsszelben bejelentették, hogy Didier Seeuws vezeti majd a tárgyalásokat az Európai Tanács részéről a brit kilépésről.

Seeuws volt Guy Verhofstadt szóvivője, amikor utóbbi belga miniszterelnök volt (jelenleg az európai liberális pártot vezeti). Seeuws EU-s karrierje csúcsára akkor jutott, amikor ő lett Herman van Rompuy, a tanács előző elnökének a kabinetfőnöke.

Kinevezése már a brit népszavazás előtt eldőlt, Donald Tusk megbízásából már régóta készült arra, ha ez lesz a népszavazás vége, akkor ő vezeti a tárgyalásokat.

Ezzel a kinevezéssel az EU továbbra is nyomást gyakorol David Cameronra, aki péntek reggel még azt mondta, hogy október előtt biztos nem kezdődhetnek meg a kilépési tárgyalások. A Brexit mellett kampányoló konzervatívok, így Boris Johnson is az időhúzásra játszanak.

A nyugat-európai kormányok viszont erről hallani sem akarnak, a német, a holland és a francia kormány nagyon sürgeti a gyorsabb kezdést, és az EU-s intézmények vezetői is ezt akarják. Martin Schulz, az EP-elnöke egyenesen botrányosnak nevezte, hogy a britek húzzák az időt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.