40 milliárd euró adófizetői pénzzel tömné ki az olasz kormány a bankokat

gazdaság
2016 június 27., 11:23
comments 35

Elsősorban a pénzügyileg gyengébb helyzetben lévő európai országok, így Olaszország és Spanyolország bankjai szívták meg a legjobban a brit EU-népszavazást. Számos nagy olasz bank, így az UniCredit és az Intesa Sanpaolo 20-30 százalékot vesztettek értékükből a pénteki eredmény után.

Olaszországban például vagy 360 milliárd eurónyi nem fizető hitel van (nagyjából három és félszer annyi, mint az éves magyar GDP), és a hosszú távú kilátásaikon nem segít, hogy alig van növekedés az országban, a kamatok pedig inkább negatívba hajlanak. Ilyenkor nagy zavart tud okozni akár egy olyan átmeneti pénzügyi zűr, mint amilyen a Brexit – tehát hogy a befektetők a biztonságba akarnak menekülni gyorsan, ezért eladják az olyan kockázatos dolgaikat, mint mondjuk az olasz bankrészvények.

A Bloomberg értesülései szerint valami egészen komolyra készül az olasz kormány, és folytat egyeztetéseket az Európai Központi Bankkal és az Európai Bizottsággal:

40 milliárd eurót, azaz 12 700 milliárd forintot nyomnának bele az olasz bankokba,

adófizetői pénzekből. Az értesülés szerint a napokban döntenek a dologról. Az Il Fatto Quotidiano szerint államilag fedezett kötvényekből finanszíroznák a tőkeinjekciót, ami tovább növelné az olasz államadósságot – ami arányaiban már így a második legnagyobb az EU-ban.

Viszont ilyen különleges helyzetben olyan formában tudná támogatni az olasz kormány bankjait, hogy közben nem sérti meg az állami támogatás tilalmát. Matteo Renzi kormány hosszú ideje próbálja rendbe szedni az olasz bankrendszert, korábban pont az EU tiltakozása miatt nem tudták megvalósítani azt a tervet, amivel megszabadították volna a bankokat a nem fizető eszközeiktől. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.