Négyszázmillió fontot bukott a Brexiten a kilépési kampány egyik legfőbb támogatója

Tbg
gazdaság
2016 június 28., 06:40
comments 85

Peter Hargreaves, a legnagyobb brit pénzügyi tanácsadó cég, a Hargreaves Lansdown alapítója és tulajdonosa több száz millió fontot bukott az EU-ból való kilépésről döntő brit népszavazáson, írja a Guardian.

Hargreaves cégének értéke ugyanis 24%-ot esett péntek óta a tőzsdén, sőt, ha a font gyengülését is beleszámoljuk - a Bloomberg így tett - veszteségének mértéke milliárdos nagyságrendű.

A pénzügyész, aki 2,3 millió fonttal, a legnagyobb magánadakozói összeggel tolta meg a Brexit-kampányt, azonban egyáltalán nincs kétségbe esve:

„Az árfolyamesést minden, így a részvények is megérezték természetesen” – mondta, de hangsúlyozta, ennek ellenére egyáltalán nem sajnálja, hogy kilépnek az EU-ból: „Nem a vagyonom miatt tettem. Még mindig azt gondolom, hogy ez jót tesz Nagy-Britanniának”

Szerinte például az, hogy a font iszonyatosan meggyengült jót tesz a brit versenyképességnek, hiszen azok a cégek, amelyek külföldön termelnek nyereséget, sokkal többet hoznak haza.

„Azután, hogy kiléptünk az európai árfolyamrendszerből 1992-ben [ekkor shortolja Soros a fontot], mint a porából feléledt főnix támadtunk fel és 1997-re a kereskedelmi mérlegünk pozitív lett, a költségvetés tartható. Miért lenne most másként? Hirtelen Britannia versenyképesebb lett, még akkor is, ha most éppen ellenünk játszanak”

- idézi a Guardian Hargreaves-t, akinek ugyanakkor mégiscsak vannak félelmei.

Szerinte a Brexit-kampányt támogató politikusok nem értik, hogy mi történik a gazdaságban, és tart attól, hogy sokkal inkább volt számukra politikailag fontos a Brexit, mint a brit gazdaság felpörgetése miatt.

Szerinte Boris Johnson csak a miniszterelnökséget próbálta megszerezni, de nagyon reméli, hogy a brit kormány hamar talál olyan gazdasági szakembereket, akik tudnak mit kezdeni a helyzettel, és részt vesznek az EU-val való tárgyalásokon. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.