Pakisztáni imámok engedélyeznék a transzneműek közötti házasságot

külföld
2016 június 28., 21:11
comments 129

50 magas rangú pakisztáni iszlám jogtudós úgy határozott, hogy

az iszlám jog szerint legális a transzszexuálisok között kötött házasság.

A határozatuk szerint függetlenül attól, hogy valaki pénisszel vagy vaginával született, az házasodhat olyan emberrel, akinek az ellentétes nemi szerve van. Tehát egy férfivé operált nő elvehet egy nőt, vagy akár egy nővé operált férfit is.

Ugyanolyan nemiszervvel házasodni továbbra is tilos, és nem köthet házasságot olyan ember sem, akinek pénisze és vaginája is van.

Pakisztánban továbbra is életfogytigalni börtönnel is büntethetik a homoszexuális kapcsolatokat. a mostani határozat viszont javíthat a transzexuálisok helyzetén. A transzexuális jelenleg szintén nem házasodhatnak az országban.

Pakisztáni transzneműek egy 2013-as tüntetésen Karacsiban.
photo_camera Pakisztáni transzneműek egy 2013-as tüntetésen Karacsiban (AFP PHOTO/Asif HASSAN / AFP PHOTO / ASIF HASSAN)

Az 50 vallástudós szerint viszont egy nemváltó műtét még nem ok arra, hogy a transzexuálisokat kizárják a muszlim ceremóniákból, vagy hogy ne örökölhessenek egymás után. Kimondták azt is, hogy a transzexuális kisebbséghez tartozók sértegetése, megalázása vagy bántalmazása bűnnek számít. Ugyanígy az is isten elleni vétek, ha a szülők megfosztják örökségüktől a transznemű gyerekeiket.

A határozatot elfogadó vallási iskola nem politikai szervezet, és a döntéseiknek nincs jogi kötőereje sem. A szervezet azonban a sok követője miatt nagy erőt képvisel Pakisztánban, így lehetséges, hogy az állam is követi majd az útmutatásukat. (Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.