Elítélték az összes salgótarjáni medvegyilkost

bűnügy
2016 június 30., 18:11
comments 83

Elsőfokú ítélet született a 2014-es salgótarjáni medvegyilkosság ügyében; a bíróság mind a 11 vádlottat bűnösnek találta, írja a 3100.hu.

link Forrás

Az elsőrendű vádlott 2014. május 10-én, szombat este egy vadászlesben lapulva meglőtt egy kétéves hím medvét. A medve sebzetten továbbállt. Egy társával, és a helyi vadászmesterrel (a kilencedik és a tizenegyedik rendű vádlottal) indultak megkeresni a medvét még aznap este, a keresést másnap is folytatták. Aztán a fő vádlott szólt sok ismerősének, hogy jöjjenek segíteni keresni, így vasárnap tovább járták az erdőt, hátha megtalálják a már meglőtt medvét.

"Ketten keresőkutyákat hoztak magukkal, a többiek pedig vadászfegyvereket annak érdekében, hogy a medvét felkutassák és megöljék. 11 óráig nem jártak eredménnyel, ezért egy közeli vendéglátóipari egységbe távoztak, ahol a VII. rendű vádlott is csatlakozott hozzájuk, az előbb megjelölt célból (nála is fegyver volt). A folytatódó keresés során az egyik kutya jelzése alapján végül rátaláltak a még mindig életben lévő medvére, amelyet a II. rendű vádlott kétszer fejbe lőtt; az állat ekkor elpusztult, a jelenlévők pedig vitatkozni kezdtek, hogy mit tegyenek vele. Közben fényképeket készítettek a tetemről.

Végül közösen, egy kötéllel az autókhoz vonszolták a medvét, utána az V. és a VI. rendű vádlott távozott, a többiek pedig úgy döntöttek: nem értesítik az esetről a vadászati hatóságot, nem szolgáltatják be a tetemet – ehelyett azt a IX. rendű vádlott autójába helyezték és a III. rendű vádlott házához szállították. Odabent megnyúzták, a bőrét besózták, a bundát az I. rendű, míg a koponyát – kifőzés céljából – a VII. rendű vádlott vitte magával (ezeket később a nyomozók lefoglalták), a zsákokba pakolt hús további sorsa ismeretlen."

Az elsőrendű vádlott halmazati büntetésként 2 év felfüggesztett börtönt kapott, hatszázezer forint pénzbírság és öt év vadászattól való eltiltás mellett. A medvét meggyilkoló másodrendű vádlott másfél felfüggesztettet és hasonló mértékű bírságot és eltiltást kapott, a többi bűnsegéd nem kaptak felfüggesztettet sem.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.