Markolj rá nyugodtan a kapaszkodóra a metrón

tudomány
2016 június 30., 14:59
comments 109
Fotó: Ahmed Mahin Fayaz / Flickr CC BY 2.0
photo_camera Fotó: Ahmed Mahin Fayaz / Flickr CC BY 2.0

Emberek tízezrei ódzkodnak attól, hogy kapaszkodjanak a tömegközlekedési eszközökön. Ez, elnézve egyes utastársak személyes higiéniáját, még indokoltnak is tűnhet. Most azonban a Harvard egyetem kutatói a Massachusetts Bay Transit Authorityvel, a bostoni tömegközlekedési vállalattal együttműködve kutatást végeztek, hogy

mennyire lehet veszélyes egy kapaszkodó.

Ezért mintákat vettek róluk, majd megállapították, hogy egy kapaszkodón

semmi olyan nincs, amit egy szimpla kézfogással ne szedhetnénk össze.

A fej fölötti kapaszkodók tele voltak baktériumokkal, de ezek mind olyanok, amik normálisan is előfordulnak az emberi bőrön - ezek extrém esetben okozhatnak betegségeket, de jellemzően minden egészséges ember bőrén megtalálhatók.

Az álló kapaszkodókon szájmagasságban a szájban élő baktériumokat mutattak ki, a szabadtéri jegyautomatákon pedig a levegőben és a talajban élő baktériumokat.

"Külön is kerestünk olyan kártékony baktériumokat, amelyek még az ártalmatlanokat is veszélyessé tehetik" - írta a kutatás vezető szerzője, Curtis Huttenhower. De, mint írja, arra jutottak, hogy bár általában koszosnak tartjuk a tömegközlekedési eszközöket, azok csak a mindennapos érintkezésben természetesen is összeszedhető baktériumokkal vannak tele.

Magyarán, csak azért ne kockáztassanak sérüléseket, mert fertőzésektől tartanak. (Via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.