Posztszovjet országokból jöttek az isztambuli merénylők

Terrorizmus
2016 június 30., 11:50
comments 38

Az isztambuli repülőtér öngyilkos merénylői orosz, üzbég és kirgiz állampolgárok voltak, közölték a török hatóságok.

A keddi merénylet mögött továbbra is az Iszlám Államot sejtik.

A három terrorista előbb kalasnyikovokkal tüzet nyitott a reptér előtt várakozókra, majd ketten közülük bementek a várócsarnokba, ahol felrobbantották magukat. A harmadikuk a bejáratnál robbantotta fel magát.

42 embert megöltek és 239-et megsebesítettek.

A támadókról a nemzetiségükön kívül mást nem árultak el, a nevüket sem. Azonosításukat megnehezíti, hogy a testükre szerelt bombák cafatokra tépte őket.

Egy kormánypárti török lap szerint az orosz állampolgárságú terrorista dagesztáni volt, ez a Csecsenfölddel szomszédos orosz terület. A Yeni Safak című lap arról is ír, hogy a merényletet egy csecsen hadúr, Ahmed Csatajev irányíthatta. Ő felelős az orosz anyanyelvű katonák kiképzéséért az Iszlám Államban.

A Hürriyet című lap szerint az egyik terroristát Oszmán Vadinovnak hívták, csecsen nemzetiségű, és Rakkából, az Iszlám Állam szíriai központjából érkezett a támadásra. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.