Tán már nem is olyan soká sáskakiborgok kutathatnak bombák után

TECH
2016 június 30., 11:56
comments 19
A sáskáknak rendkívül kifinomult a szaglása, tizedmásodpercek alatt szagolják ki a vegyi anyagokat. Képünk illusztráció, nem egy sáskakiborgot, hanem egy Nigériában lekapott vándorsáskát ábrázol csupán. Fotó: Sergio Boscaino / Flickr CC BY 2.0
photo_camera A sáskáknak rendkívül kifinomult a szaglása, tizedmásodpercek alatt szagolják ki a vegyi anyagokat. Képünk illusztráció, nem egy sáskakiborgot, hanem egy Nigériában lekapott vándorsáskát ábrázol csupán. Fotó: Sergio Boscaino / Flickr CC BY 2.0

"Miért próbálnánk meg újra feltalálni a kereket?" - kérdezte Baranidharan Raman, a St. Louis-i Washington Egyetem biomedikaitervezés-professzora, aki szerint az emberek tervezte szagérzékelők elég primitívek a természetben előforduló szaglószervekhez képest. Ebből kiindulva legújabb bombakereső szerkezetéhez nem maga épített szenzort, hanem egy, már a természetben létezőt használt:

a sáskák csápját.

Raman és csapata a Tengerészeti Kutatások Hivatalának támogatásával éppen

sáskakiborgokat fejleszt,

hogy a jövőben ezeket vethessék be bombakeresésre. Az élő sáskákra mikroszámítógépet szerelnek, amivel egyrészt távirányíthatják a rovarokat, másrészt a szaglószerveikkel detektálhatják a veszélyes anyagot, amiről aztán jelzést is küldhetnek.

És hogy miért pont sáskákból gyártanak kiborgokat? Raman szerint a sáskák rendkívül kifinomultak a vegyi anyagok kiszagolásában. "Már tizedmásodperccel a megjelenése után képesek kiszagolni egy új illatot" - mondta. De ennél is fontosabb, hogy a sáskák agya elég primitiv, így könnyen manipulálható, ami elég fontos, ha a cél az, hogy adott helyen adott anyagokat szagoljanak ki.

De Raman reményei szerint később szélesíteni is lehet a repertoárjukat, és sáskakiborgjai akár betegségek szagalapú diagnosztizálására is megtaníthatók lesznek. (Via Popsci)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.