Zombiháborúba fulladt, aztán tizenegyesdrámával dőlt el az első negyeddöntő

futball
2016 június 30., 21:47

Az elején váratlanul pörgős, de aztán döbbenetesen lapos meccset játszott egymással az EB-n eddig egyébként is a fegyelmezettségével kitűnő két válogatott, Lengyelország és Portugália a torna első negyeddöntőjén.

Éppen ez a két csapat jutott tovább a nyolcaddöntőben úgy, hogy hosszabbítást játszottak: a lengyelek végül csak tizenegyesekkel verték ki Svájcot, Portugália pedig altató meccs után őrült izgalmas hosszabbítás végi góllal torpedózta meg Horvátországot. Ezért talán sorsszerű volt, hogy e két csapat leharcolt játékosainak újabb hosszabbítást kellett játszania egymással.

Száz másodperc kellett csak ahhoz a meccs legelején, hogy Lengyelország megszerezze az előnyt. Igaz, a gólhoz az is kellett, hogy a portugál jobbhátvéd Cédric csúnyán aláfusson a labdának, amit aztán Grosicki lazán be tudott adni Lewandowskinak, aki nem hibázott.

link Forrás

Innentől kezdve a lengyelek visszaálltak, de minden portugál labdavesztés után pillanatokon belül a portugál kapu előtt teremtek. Ez történt például a 16. percben, amikor is, miután C. Ronaldo a sorfalba lőtte az EB-n a hatszázadik szabadrúgását, másodpercekkel később már Pepének kellett finoman visszahúznia az agilis Lewandowskit, hogy ne kerüljön gólhelyzetbe.

Miközben a lengyel hátvédek a szinte hibátlan Glikkel az élen stabilan romboltak hátul, addig a többiek ilyen jó kontrákat vezettek:

link Forrás

A portugálok első igazán komoly helyzete akkor lett volna, amikor a harmincadik percben Pazdan ellökte a beadást jó helyzetben váró C. Ronaldot, de a bíró nem fújta be a megítélhető tizenegyest.

Három perccel később viszont, szinte a semmiből már egyenlíteni tudott Portugália, Nani szenzációsan adta vissza sarokkal a labdát Renato Sancheznek, aki nagyon szépen helyzett, erős átlövéssel szerezte meg a gólt (jó, a lövés egy picit talán irányt váltott a legelején egy bevetődő lengyelen, pont hogy tökéletes legyen).

link Forrás

Általában jellemző volt, hogy a lengyel karmester, Krychowiak nagyon mélyre járt vissza a labdákért és a portugál védők nem nagyon hagyták kibontakozni,

addig a válogatottban életében először kezdő Renato Sanchez felszántotta a pályát, becsúszott, passzolt és általában elég feltartóztathatatlanul játszott,

nem túlzás azt mondani, hogy Portugália új szupersztárt nyert ezen az esetén. Cristiano Ronaldo viszont minden korábbinál tompábbnak tűnt.

A második félidő lengyel nyomással indult, de aztán az 56. percben C. Ronaldo törhetett egyedül kapura (és lőtte a helyzetet csúnyán oldalhálóba), a 63. percben pedig Cédric lőtt nagyon távolról csak picivel mellé. A lengyelek főleg a széleken építgették a támadásokat, de a kapu elé nagyon ritkán jutottak el.

Renato Sanchez. AFP PHOTO / BORIS HORVAT
photo_camera Renato Sanchez. AFP PHOTO / BORIS HORVAT

A második félidő közepére menthetetlenül leült a meccs, és egyre laposabb lett a meccs vége felé haladva. Ebben a játékrészben a portugáloknak voltak nagyobb helyzeteik. A 80. percben a korábban brutális belépőiről ismert, most viszont tanári módon játszó Pepe adott majdnem gólpasszt: Jendrejczik becsúszva adott haza olyan erősen, hogy Fabianski csak bravúrral tudta kitessékelni a kapuból. A 85. percben megint C. Ronaldo rúgott luftot hatalmas helyzetben, ami után már csak

a hosszabbítás jött az 1-1-el véget érő rendes játékidő után.

Krychowiak végig nagyon hátul volt, a szélekről pedig nem mentek sokra a lengyelek:

link Forrás

A portugálok is hiába használták aktívan a szélső védőiket a támadásokban:

link Forrás

A lengyelek ereje teljesen elfogyott, a portugálok pedig korábban sem vitték túlzásba a dinamikus játékot, szóval egyedül a száztizedik percben a pályára berohanó őrült hozott egy kis izgalmat, de a nézők egy jelentős része itt már valószínűleg nem volt ébren. A pályán itt már csak vagdalkozás történt, és bár néha kialakultak helyzetszerű dolgok, valójában

két hullafáradt, zombiszerű, rakkoló alakulatot láthattunk,

már ha nem számítjuk a brutális fizikumú Renato Sanchezt.

Így nem lehet elkerülni, hogy a meccs logikus végkifejletébe fulladjon: jöhettek a tizenegyesek.

  • C. Ronaldo belövi, 1-0
  • Lewandowski is belövi, 1-1
  • Renato Sanchez bebombázza a felső sarokba, 2-1
  • Milik begurítja, 2-2
  • Joao Moutinho belövi, 3-2
  • Glik bezúzza, 3-3
  • Nani beemeli, 4-3
  • Blaszczykowski kihagyja, 4-3
  • Quaresma lazán belövi,

Ennyi, Portugália a legjobb négy között, az utóbbi öt EB-ből a negyedik alkalommal.

De úgy, hogy rendes játékidőben egyetlen meccset sem nyertek meg ezen az EB-n, szigorúan csakis döntetleneket játszottak.

A Wales-Belgium győztesével játszanak a döntőért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.