Még 70 perc, és kezdődik az Eb második negyeddöntője, a Belgium–Wales

futball
2016 július 01., 17:53
comments 37
Fellaini a léc alatt már átmegy. Vajon fölötte? Fotó: AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND
photo_camera Fellaini a léc alatt már átmegy. Vajon fölötte? Fotó: AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND

Este kilenckor Lille-ben elkezdődik az Európa-bajnokság második negyeddöntője. A magyarokat 4:0-ás győzelemmel búcsúztató Belgium az észak-íreket minimális különbséggel verő Walesszel játszik, de ez ne tévesszen meg senkit:

szerintem ez egy kimondottan izgalmas, és a vártnál sokkal szorosabb meccs lehet,

sőt, a magam részéről azon se lennék meglepve, ha nem a belgák nevetnének a végén. Kétségtelen, hogy Hazard és társai egyre inkább formába lendülnek, ahogy azt Magyarország ellen legnagyobb sajnálatomra elég egyértelművé is tették. De Walesszel nehezebb dolguk lesz.

Nem azért, mert a walesi csapat sokkal jobb játékosokból állna a magyarnál - bár emellett is tudnék érveket felhozni, mondjuk Bale és Ramsey -, hanem a walesiek játékrendszere miatt:

Wales rugalmas ötvédős felállásban játszik,

vagyis a két szélső védőjük gyakorlatilag a védő- és a középpályássor közötti területen áll fel, és csak védekezésben szokott visszazárni. Ezen az alapfelálláson csak egészen minimálisan kell változtatni, hogy egy olyan háromvédős rendszerben álljanak ki a belgákkal szemben, ami ellen a belgáknak

kevés fegyverük van.

Ahogy azt Antonio Conte már bebizonyította az olaszok 2:0-ás győzelmével zárult meccsen, a belga szélsők hiába villámgyorsak, gyakorlatilag kihasználatlanul hagyják a pálya széleit, a támadótérfél középtáján már befele vágnak. Vagyis szabadon lehet hagyni a védőharmadban a széleket, bőven elég három középső védővel és a visszazáró középpályásokkal védeni a pálya középső tengelyét.

Marc Wilmots, a belgák taktikai zseninek még csak jófejségből se nevezhető kapitánya a hírek szerint

egyáltalán nem gyakorolta a három védős rendszer elleni játékot a csapatával,

egy, a B-csapata elleni edzőmeccs első félidejét leszámítva, ahol a B-csapat olyan szinten alázta a kezdőt, hogy a második félidőre Wilmots inkább négy védősre állította át őket.

Szóval izgatottan várom, hogy a belgák mire mennek majd egy három középső védővel felálló csapat ellen. Legalább annyira várom ezt, mint a válogatottban mindig emberfelettit teljesítő Bale játékát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.