Aki savat önt ki más emberekre, az nem felháborodott lakó, hanem egy elmebeteg állat

bűnügy
2016 július 02., 06:37
comments 421

„Van olyan, hogy szombat hajnalban felkelek az üvöltözésre, és legszívesebben golyószóróznék. De olyankor eszembe jut, hogy ez mégiscsak a belváros, meg hogy mindenki volt fiatal, részeg és hangos. Szóval, vannak itt felháborodott lakók, az tény.

De aki savat önt ki más emberekre, az nem felháborodott lakó, hanem egy elmebeteg állat”

– foglalta össze véleményét egy fiatal férfi, aki Kecskeméten, a Batthyány utcai pizzériával szemközti panelben lakik. Ez az a pizzéria, ami előtt a múlt héten egy nő az emeleti ablakából egy vödörnyi kénsavval öntött le egy csoport ballagó gimnazistát meg az osztályfőnöküket.

A legtöbbet az angol-matek szakos tanár kapta, neki a hátát és a tarkóját marta össze a sav, miután átégette a pólóját, de volt diák, akinek a sav gőze sebesítette meg a szemét, és diáklány, akinek a combjára fröccsent a folyadékból.

A sérültek először a pizzéria vécéjében próbálták lemosni magukról a savat, de aztán fájdalmaik miatt a tanár és három diák elment a kórházba is. Szerencsére senkinek nem volt olyan súlyos a sérülése, hogy bent kelljen tartani.

A rendőrség egy 32 éves nő, F. Beáta ellen indított eljárást az ügyben, de F. szabadlábon védekezhet.

A pizzéria épülete. Az ernyőtől balra álltak a diákok és a tanár.
photo_camera A pizzéria épülete. Az ernyőtől balra álltak a diákok és a tanár.

Hangzavar és pizzaszag

A pizzéria Kecskemét központi részén van, épp a rendőrkapitányság mellett. De az elhelyezkedésénél is nagyobb előnye, hogy sose zár be, ezért sok kecskeméti ide jön hajnalban, ha a buli után még enne egyet. Ráadásul az alkohol se drága, így néhányan alapozni is ide járnak.

A környéken lakók szerint ez még nem is lenne akkora baj, inkább az a gond, hogy mióta nem lehet a pizzériában cigizni, sokan hangoskodnak az utcán, nyáron pedig még a hely pici, négy asztalos terasza is növeli a kinti hangzavart.

„Én is lejárok néha, még a pizzájukat is szeretem. De mi egy másfél éves kisgyerekkel lakunk itt. És ez nagyon nehéz helyzet. Amikor éjjel egykor felébred a gyerek, akkor nem a lent üvöltözőknek kell visszaaltatniuk. Az elején néha szóltunk, hogy csendesebben, de az ilyesmi sose hat.”

Mondta a közelben lakó Renáta. Renátáék még sosem fordultak a rendőrséghez, de több lakótársukról is tudják, hogy tett már bejelentést a zaj miatt. De szerintük a rendőrség sem tesz eleget.

„Néha kijönnek a járőrök, aztán szólnak, hogy csendesebben. Eltelik 10 perc, és ugyanúgy megy minden.”

A pizzériában viszont úgy gondolják, hogy legtöbbször alap nélkül támadják őket. A pultoslány szerint

már azért is tett panaszt az egyik lakó a rendőrségen, mert pizzaszag van.

„De hát ez egy pizzéria.”

Azt sem értik, miért problémáznak a lakók, hiszen a pizzéria egyáltalán nem balhés hely. Nem is lehetne, hiszen a rendőrség bejárata is csak 40 méterre van.

Természetesen a törzsvendégek is a pizzériával vannak, néhányan azt mondták, egyszerűen be kell látni, hogy egy több mint 110 ezer lakosú megyeszékhely belvárosában nyáron, hétvégente nincsen temetői csönd. „Ráadásul nyílászárót is lehet cserélni.”

Baloldalt a rendőrség, jobbra a pizzéria. Fotó: Szekeres Szabolcs / Blikk.
photo_camera Baloldalt a rendőrség, jobbra a pizzéria. Fotó: Szekeres Szabolcs / Blikk.

Ez nem hős, hanem egy veszélyes hülye

A savazásról beszámoló Blikk azt írta, hogy a pizzéria felett lakók hősként ünneplik a savazó nőt, mert végre valaki kiállt a hangzavar ellen. Ilyen véleménnyel mi nem találkoztunk, nekünk kivétel nélkül minden környékbeli elítélte a savazót.

Többen felhozták azt is, hogy a támadás csütörtök éjjel történt, ami hagyományosan nem számít hangos időszaknak. Ráadásul a diákok az osztályfőnökükkel voltak, valószínűleg emiatt sem üvöltöttek torkuk szakadtából.

Az áldozatok az ÁFEOSZ Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola 13.D osztályába jártak, és az érettségi bankettjük után érkeztek a pizzériába egy kb., 10 fős társasággal. Néhányan kértek egy-egy sört, aztán az utcán, a pizzéria bejáratától 8-10 méterre, egy fordítóiroda bejárata előtt beszélgettek. A hírös.hu szerint a társaság kulturáltan viselkedett, ennek ellenére mégis jött a sav.

Az ÁFEOSZ-ban az áldozatok évfolyamtársai között az a hír terjed, hogy a savazó nőnek nem is a társasággal vagy a zajjal volt baja, hanem tényleg kezelés alatt álló elmebeteg. „De aki ilyet megcsinál, az eleve nem is lehet teljesen ép agyilag” – mondta az áldozatok egyik évfolyamtársa, aki szerint a savazót erre hivatkozva nem fogják elítélni sem.

A környék lakói ugyanúgy elítélik a támadást. Szerintük a Blikk félreérthetett valamit, mert senki nem tiszteli hősként a savazót.

„Ezek után már inkább azt mondom, hogy hangoskodjon egymillió gyerek az utcámban, mint hogy olyan házban éljek, ahol valaki savat borogat ki az ablakon.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.