Az FBI kihallgatta Hillary Clintont

külföld
2016 július 02., 18:33
comments 54

Szombaton 3,5 órán át hallgatta ki Hillary Clintont, a Demokrata Párt elnökjelöltjét az FBI a washingtoni központjában az egész kampányt végigkísérő emailbotránya miatt. Clintonnál azért vizsgálódik az FBI, mert még külügyminiszterként a személyes emailfiókját és a magánszerverét is használta hivatalos levelezésre, ahelyett, hogy a külügyminisztérium védett szerverén kommunikált volna, így felmerülhetett a gyanú, hogy esetleg nyilvánosságra kerültek titkosított információk.

Hillary Clinton a kihallgatás után nem nyilatkozott, helyette a szóvivője, Nick Merrill tájékoztatta a sajtót: „Hillary Clintonnak megelégedésére szolgált, hogy lehetőséget kapott segíteni az Igazságügyi Minisztériumnak az ügy lezárásához. A nyomozás folyamatának tiszteletben tartása végett nem kíván többet mondani.”

A kihallgatásra azután került sor, hogy pénteken Loretta Lynch igazságügyi miniszter a coloradói Aspenben rendezett konferencián bejelentette: a bűnügyi vizsgálat lezárása után elfogadja és tiszteletben tartja az FBI és az ügyészek ajánlásait, bármit tartalmazzanak is azok.

Fotó: Nicholas Kamm / AFP
photo_camera Fotó: Nicholas Kamm / AFP

Az igazságügyi minisztert ugyanis sokan erőteljesen bírálták mind a republikánusok, mind a demokraták körében, mert a hét elején az arizonai Phoenix repülőterén találkozott és kb. félórás megbeszélést folytatott Hillary Clinton férjével, Bill Clinton volt elnökkel. Lynch a nyilatkozatában utólag azt mondta, hogy unokákról és golfról beszélgettek, de Aspenben később elismerte, hogy helytelenül cselekedett, még egyszer nem tenné meg ugyanezt, a találkozás ténye ugyanis kétségtelenül a politikai beavatkozás gyanújának árnyékát veti a folyamatban lévő nyomozásra, mivel az FBI munkáját az igazságügyi minisztérium felügyeli.

Lynch megérti, hogy az emberek kétségbe vonják az igazságügyi minisztérium pártatlanságát, de ő semmilyen szerepet nem játszik az FBI nyomozásában, aminek végeredményét elfogadja majd.

Az emailek botránya elemzők szerint komoly gondot okozhat Hillary Clintonnak. A Fox pár héttel ezelőtt készíttetett közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 60 százaléka úgy gondolja, hogy Clinton hazudik, és csak 27 százalékuk véli őszintének a demokraták várható elnökjelöltjét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.