Kik lesznek Bernd Storck új felfedezettjei?

futball
2016 július 04., 04:33
comments 54
  • Szeptember 6-án a magyar válogatott Feröer ellen már elkezdi a selejtezőt a 2018-as világbajnokságért.
  • Az még nem dőlt el, hogy Király Gábor és Gera Zoltán ott lesz-e a csapatban, Juhász Roland is 33 éves már.
  • Kikkel frissítheti Bernd Storck a csapatát, hogy ne fordulhasson elő, hogy a válogattt kényszer jobbhátvéddel álljon fel és védekező középpályásokkal támadjon?
  • Van-e még néhány, a harmadosztályba száműzött, felfedezésre váró Kleinheiser?

„A magyar focinak egyszerűen nincs meg a hátországa”- nyilatkozta még áprilisban Bernd Storck szövetségi kapitány.

A csapatépítés szempontjából nem túlságosan biztató mondat azután hangzott el, hogy Storckot a Nemzeti Sport szembesített azzal: az U-21-es válogatott Európa-bajnoki selejtezőn Izraelt (0-0) és Albániát (1-2) sem győzte le március végén.

Storck áprilisban óriási problémának nevezte, hogy az utánpótlás válogatott 18-as keretéből mindössze nyolc játékos lép pályára a csapatában rendszeresen. De van más probléma is a fiatalokkal:

„Azt is látni kell, hogy milyen képzettséggel érkeznek a játékosok a válogatotthoz. Nem tudnak négy nap alatt két mérkőzést lejátszani, mert nincsenek abban az állapotban. Panaszkodnak aztán, hogy nem bírják. Izomfájdalmak, sérülések gyötrik őket. Ezek a tények.”

A szövetségi kapitány nem csak erőnléti, hanem mentális gondokról is beszélt. Storck ugyanis több fiatalt is meghívott a felnőtt válogatottba, hogy a nagyokkal gyakoroljanak. Ők aztán innentől kezdve már megsértődtek, ha csak az utánpótlás válogatottban számítottak rájuk legközelebb, mert már nagyválogatottnak tartották magukat. Volt, aki vissza is utasított meghívót emiatt.

(MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)
photo_camera (MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

Bernd Storck most, a várakozásokat messze meghaladó Európa-bajnoki szereplés után már messze nem fogalmaz ennyire keményen, a problémák viszont továbbra is jelzi. A Nemzeti Sportnak adott csütörtöki interjúban is megjegyzi, vannak tehetséges, ügyes magyar gyerekek, de nagyon oda kell figyelni rájuk és jobb alapokat kellene adni nekik a klubjaikban:

„Az előrelépéshez, a további fejlődéshez a játékosokat még jobban fel kell készíteni taktikai, technikai téren, élesben sokkal könnyebben alkalmazzák a különböző játékrendszereket, és még sorolhatnánk. Ehhez játéktapasztalat, alkalmazott tudás megszerzése szükséges.”

Miután Storck utánpótlásedző volt, tudja miről beszél. Ráadásul bízik is a fiatalokban, illetve bízna, ha játszanának:

„Roppant sajnálatos, hogy az NB I-ben nem jutnak szóhoz a fiatalok, és valahol szánalmas, hogy a szövetségnek fizetnie kell azért, hogy a klubok játszassák az ifjú tehetségeiket. Ez nekem annyira idegen!”

- mondta a FourFourTwo-nak még az Eb előtt.

Az biztos, hogy most már nem kell olyan ellenállással számolnia a magyar edzőkről részéről, mint ideérkezésekor, sőt, egy ideig szinte szentírás lehet minden szava. Más kérdés, hogy ettől változik-e a kluboknál folyó munka minősége. Abban - ahogy fogalmazott - csak reménykedni tud, hogy a játékosok a klubjaikban megfelelő munkát végeznek, „ebből a szempontból kiszolgáltatott vagyok”.

Storck korábban Thomas Dollt, a Fradi edzőjét dicsérte, mert az NBI-ben ő az egyetlen, aki komoly teljesítmény-teszteket készíttet a játékosaival. A 12 elsőosztályú magyar csapatnál ötben van külföldi edző: Doll mellett a régóta Magyarországon dolgozó Marco Rossi (Honvéd), az újpesti Nebojša Vignjević, a Vasast bent tartó német Michael Oenning és a Videoton új edzője, a korábban a Legia Varsót edző norvég Henning Berg. Utóbbitól várható még más jellegű munka.

A magyar edzők listája: Mészöly Géza (Haladás), Horváth Ferenc (Diósgyőr), Csertői Aurél (Paks), Pintér Attila (Mezőkövesd), Urbányi István (Gyirmót), Teodoru Vaszilisz (MTK), Kondás Elemér (Debrecen).

Kik jöhetnek?

Storck februárban a válogatott egyik összetartásán utalt rá, hogy már a vébére is készül: „Az Eb után készen kell állnunk a világbajnoki selejtezősorozatra, ezért olyan fiatalok is velünk vannak, akik a távlati csapat játékosai lehetnek”.

Olyan utánpótlás játékosunk azért most nincs, akire felfigyeltek nyugati klubok, el is vitték és fiatalon kiharcolták a helyüket a felnőttek között. Az NBI-ben néhányuk viszont már alapember.

A kapuban nem lesz meglepetés, ha Király visszavonul, megvan az a négy ember, akik közül valamelyik a helyére léphet. Hogy ki lesz az végül, nagyban függ attól, hogy pályára lépnek-e a klubjukban. Gulácsi Péter feljutott a Bundesligába a Lipcsével, nagy kérdés, hogy ő marad-e az elsőszámú kapus. A Fradiban biztosan Dibusz Dénes véd majd, neki viszont a nemzetközi tapasztalata kevés. A legtapasztaltabb kapusunk a korábban Görögországban bajnoki címet és kupát nyert, a BL-ben is védő Megyeri Balázs, de ő egyáltalán nem lépett pályára a spanyol bajnokságban az előző szezonban, ezért csapatot keres, ahogy Bogdán Ádámnak is újra kell építenie magát a liverpooli kudarcok után. Storck bővebben keretében benne volt még az MTK-s Hegedüs Lajos és a Vasasból Nagy Gergely.

Hogyan erősödhet a védelem?

Storck négy védője megvan: Fiola, Lang, Guzmics, Kádár. Már akkor erősebb lesz ez a csapatrész, ha Lang Ádám - amennyiben marad a Videotonnál - játszik a klubjában, mert ez tavasszal a fehérváriak a kispadon jegelték. Fiola a másodosztályba kiesett Felcsútról akár a Bundesligába, Dárdai Herthájába is kerülhet, az Eb-n nagy formában lévő Kádár Tamás is erősebb bajnokságban folytathatja a lengyelnél.

Mint az Eb-n is kiderült, baj akkor van, ha valaki kiesik ebből a négyesből. A 33 éves Juhász nem a jövő embere, Storcknál már nem is volt kezdő, csak Fiola sérülése miatt került be a csapatba. A sokszoros válogatott, rutinosabb, de idősebb védőket a kapitány a norvégok elleni pótselejtező előtt még behívta a keretbe (Vanczák Vilmos, Leandro), de az Eb-keretbe már nem kerültek be.

Miután magyar klubok csak néhány nemzetközi meccset játszanak, légiósunk pedig kevés volt az Eb előtt, nemzetközi szinten tapasztaltatlan védőkből válogathatott Storck. A debreceni Korhut Mihály az Eb-n már pótolta Kádárt a baloldalon, itt játszhat akár a Videotonból Szolnoki Roland is.

Storck bár elvitte az Európa-bajnokságra az MTK 22 éves jobbhátvédjét, Bese Barnabást, de még nem bízott benne, a sérült Fiola helyén nem ő játszott, inkább felforgatta a bevált védelmet. Annyiban érthető, hogy Besének nemzetközi rutinja felnőtt szinten egyáltalán nem volt, mindössze egyetlen válogatott meccsen léptett pályára az Eb előtt, Németország ellen csereként 8 percet kapott. Rutint még bőven szerezhet, akár az MTK-val is, hiszen részt vesznek az Európa-ligában. Sok meccsel azért itt nem érdemes számolni.

photo_camera Bese Barnabás már kint volt az Eb-n Fotó: MTI

Storck a bővebb keretbe gyakran hív meg fiatalabb védőket az utánpótlás válogatottból, így Botka Ádámot a Honvédból, és Hangya Szilvesztert, valamint Osváth Attilát is a Vasasból. Ők a csapatukban, ha egészségesek, rendszeresen játszanak.

A kapitány nagy tehetségnek tartja Kocsis Gergőt is, miatta még a Puskás Akadémiával is összeszólalkozott, mert a felcsútiak a harmadosztályban aszalták a védőt. Kocsis gondolkodás nélkül igazolt most Dunaszerdahelyre a Videotonból, amikor megkeresték.

„Sallai Roland, Vida Máté, Kocsis Gergő esetében is igaz, hogy nemzetközi szintű játékosok lehetnek”

- mondta Storck.

Ki szállhat be Kleinheisler helyére, ha megsérül?

Gera Zoltán nagyon fog hiányozni a középpályáról, ha visszavonul, Nagy Ádám viszont kiteljesedhet, ha a Fradiból valamilyen erős bajnokságba szerződik (és játéklehetőséget is kap).

A kapitány által említett két reménység, Sallai Roland és Vida Máté is középpályások. Vida védekező középpályás, a Vasasban alapember. Ezen a poszton pont nem áll rosszul a válogatott, ha Gera visszavonul, ott van Nagy Ádám, Pintér Ádám és Elek Ákos is, de Vidát alighanem elkezdi fokozatosan beépíteni Storck.

Kreatív középpályásunk viszont kevés van, ez kiderült akkor is, amikor a belgák ellen Kleinheisler megsérült, és a védekező Pintér Ádám játszott a helyén.

Sallai Roland támadó középpályás, a Puskás bezzegfiatalja volt az előző szezonban, többnyire csak ő kapott lehetőséget a saját nevelésű akadémisták közül. Nagy tehetség, bár többet vártak tőle az előző szezonban. Semmiképpen nem lenne jó, ha a Felcsútban maradna a másodosztályban, őt hajlandók elengedni megfelelő ajánlat esetén.

photo_camera Sallai az utánpótlás válogatottban. Fotó: mlsz.hu

A másodosztályban ragadhat viszont Márkvárt Dávid. Ő nem saját nevelés, Pécsről igazolt Felcsútra. Volt már kerettag Storcknál, de az NB II-ből nehezen fog beférni a válogatottba.

A támadószekcióban vörös hajú is helyettesítheti a vörös hajút. Ha Kleinheisler nem bevethető, akár Kalmár Zsolt is léphet a helyére.

photo_camera Kalmár lehet a Kleinheisler-pótló Fotó:mlsz.hu

Kalmár játszott az új korszakban, Dárdainál és Storcknál is a válogatottban, de végül kimaradt az Eb-keretből, mert a német másodosztályból feljutó Lipcsénél nem tudott megkapaszkodni a csapatban, és a kölcsönadása sem hozott áttörést.

A nagyon ígéretesen indult, de a fejlődésben a Videotonnál megrekedt Kovács Istvánt is figyelte korábban Storck, de neki esélye sem volt az Eb-keretre.

A széleken leginkább arra lenne szükség, hogy a mostani válogatottak vagy játszanak a klubjukban (Dzsudzsák Balázs, Stieber Zoltán, Lovrencsics Gergő), vagy erősebb csapatban játszanak (a Katarban aszalódó Németh Krisztián). És ott van Gyurcsó Ádám is, akit végül Lengyelországból nem válogatott be Storck.

Van nekünk egy világbajnoki társgólkirályunk is

Csatároknál már most is sokan próbálnak bekerülni a kezdőbe. Szalai Ádámban biztosan továbbra is bízni fog Strock, nem ártana, ha bajnokin is megtörné a másfél éves gólcsendjét. Böde Dániel valószínűleg marad a Fradiban, a lengyel gólkirály Nikolics Nemanjáról még nem tudni, hol folytatja. Talán ha komolyabb bajnokságban is gólokat szerez, Storckot is meggyőzi, hogy kezdőként számítson rá. És ott van Mervó Bence is. A 2015-ös U-20-as vébé társgólkirályát jól ismeri Storck, hiszen akkor ő irányította az utánpótláscsapatot.

photo_camera Mervó Bence a brazilok ellen is gólt szerzett az U-20-as vébén.

A Sion szerződtette tavaly nyáron, de ott nem számítottak rá, kölcsönadták Lengyelországba, ahol végre felnőtt bajnokikon is rendszeresen pályára lépett és a sérülések is elkerülték. Neki állandó játéklehetőségre van szüksége, de még mindig csak 21 éves.

És ne felejtsük el Balogh Norbertet sem. A fiatalt csatárt a Debrecenből szerződtette a Palermo. Az elnök isteníti, de mivel egyelőre csak perceket kapott az olasz csapatnál, a szurkolók szinte nem is ismerik. Vele a selejtezők elején még biztosan nem fog számolni Storck, de középtávon megoldás lehet a középcsatár posztján.

Nem lebecsülve Feröert, hiszen megszenvedtünk velük az Eb-selejtezőn is, azért a csoportunk olyan, hogy van néhány meccs, amin az eredménytől függően ha B csapatot nem is lehet pályára küldeni, de tétmeccsen élesben is ki lehet próbálni egy-egy játékost. Nyilván nem Portugália vagy Svájc ellen, de Andorra ellen itthon például valószínűleg lehet kísérletezgetni.

2016.09.06 Feröer-Magyarország

2016.10.07 Magyarország-Svájc

2016.10.10 Lettország-Magyarország

2016.11.13 Magyarország-Andorra

2017.03.25 Portugália-Magyarország

2017.06.09 Andorra-Magyarország

2017.08.31 Magyarország-Lettország

2017.09.03 Magyarország-Portugália

2017.10.07 Svájc-Magyarország

2017.10.10 Magyarország-Feröer

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.