Tovább a magyar úton: új alkotmánya lehet Lengyelországnak, ahol már a magánnyugdíj-rendszert is támadják

külföld
2016 július 04., 09:48
comments 129
Jarosław Kaczyński a PiS ötödik kongresszusán, 2016. július 2-án, Varsóban. Fotó: Krystian Dobuszynski/NurPhoto
photo_camera Jarosław Kaczyński a PiS ötödik kongresszusán, 2016. július 2-án, Varsóban. Fotó: Krystian Dobuszynski/NurPhoto

A hétvégén tartotta tisztújító kongresszusát a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS). Meglepetések nélküli kongresszus volt, a küldöttek simán újraválasztották a párt elnökét, Jarosław Kaczyńskit, aki ugyan a kormányban nem tölt be funkciót, de vitathatatlanul ő az ország igazi vezetője, a miniszterelnök csak végrehajtója az akaratának.

Ő pedig most új alkotmányt akar. "Elkezdtük a munkát az új alkotmányon, reméljük, hogy hamarosan be is mutathatjuk a tervezetet" - mondta.

Ezzel Lengyelország tovább halad az Orbán Viktor által kitaposott úton, de a hasonlóságok nem merülnek ki ennyiben:

Kaczyński a pártkongresszuson bejelentette, hogy szerinte az ország elnöke, Andrzej Duda törvénysértést követné el, ha kinevezné azt a három alkotmánybírót, akit még az előző parlament választott meg - ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az alkotmánybírók megválasztása legalább olyan kétes döntés volt, mint az, hogy Kaczyński mindenáron megpróbálja megakadályozni a kinevezésüket.

Folytatódik a közszolgálati média kormányzati propagandává alakítása is, a fejlesztési miniszter pedig pont ma, hétfőn jelentette be, hogy

a magánnyugdíj-rendszer nem vált be,

bár azt is hozzátette, hogy nem tervezik ezek további államosítását. (Via The News, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.