Obama Varsóban beszólt a lengyel kormánynak, a lengyel közmédia inkább kivágta az egészet

külföld
2016 július 10., 13:20
comments 88

A hétvégén Varsóban zajlott egy nagyobb NATO-csúcs, amin részt vett az amerikai elnök, Bararck Obama is. És ha már ott járt, akkor a NATO bővítésével kapcsolatos kérdések mellett megszólalt a lengyel közállapotokkal kapcsolatban is.

A Washington Post összefoglalója szerint Obama élesen bírálta azt az irányt, amerre az ország elkanyarodott tavaly október, a Jog és Igazságosság (PiS) választási győzelme óta. Viszont ez a kritika nem jutott el mindenkihez, a lengyel közmédia egyszerűen kivágta Obama kritikus szavait.

A lengyel kormánypárt a választási győzelme óta többek között megszállta az alkotmánybíróságot és kézi vezéreltté tették a közmédiát. Obama pénteken a lengyel államfő, Andrzej Duda társaságában tartott sajtótájékoztatót és ezekre a kérdésekre is kitért. Az amerikai elnök a diplomácia kötelező udvariassági szabályait betartva, de világos jelzést küldött: elmondta, hogy kifejezte aggályait lengyel kollégájának, és mint baráti és szövetséges ország, arra bíztatták a lengyel pártokat, hogy közösen óvják meg a demokratikus intézményeket Lengyelországban.

Obama és Duda (Krystian Dobuszynski/NurPhoto)
photo_camera Obama és Duda (Krystian Dobuszynski/NurPhoto)

Ehhez képest viszont a közmédia, a Telewizja Polska nézői egészen másról hallhattak. A riporter szerint Duda és Obama megbeszélésének 95 százalékát biztonságpolitikai és NATO-val kapcsolatos kérdések tették ki és az amerikai elnök dícsérte a lengyel demokrácia állapotát. Az alkotmánybírósággal kapcsolatban pedig a riport szerint Obama elmondta, hogy biztos benne, a demokratikus értékek terjedésének nem áll semmi az útjába.

Ehhez be is vágtak egy rövid részletet, ahol Obama kedves szavai voltak hallhatóak, a kritikákat pedig teljesen kivágták. Illetve egy részlet erejéig pedig lengyel hangalámondással nyomták el Obama hangját, és ekkor az amerikai elnök e szerint arról beszélt, hogy Lengyelország a demokrácia példája a világ számára és az is marad. A valóságban Obama ekkor amúgy arról beszélt, hogy Lengyelország a demokratikus gyakorlatok példája volt a világ számára és annak is kell maradnia.

A lengyel közmédiától több mint száz újságíró távozott csak idén. Többen számoltak be arról, hogy a kormánypárttal szemben kritikus hangokat ellehetetlenítették, miután a közmédia élére a PiS egy tagja, Jacek Kurski került. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.