Moszkvából szóltak le Szijjártóéknak, hogy ne szívassák tovább a Fesztiválzenekart

külföld
2016 július 11., 18:44
comments 266

A fővárosi közgyűlés idén áprilisban döntött úgy, hogy 200 millió forinttal megvágja a Budapesti Fesztiválzenekar támogatását. A Fesztiválzenekar megdöbbenéssel fogadta a döntést, ami miatt sokáig úgy nézett ki, hogy más külföldi szereplések mellett a szentpétervári Fehér Éjszakák Fesztiválra tervezett fellépésüknek is búcsút inthetnek.

Fotó: Budapesti Fesztiválzenekar / FB
photo_camera Fotó: Budapesti Fesztiválzenekar / FB

Június elején aztán a Külügyminisztérium jelentkezett be, hogy kipótolják a zenekar költségvetését, mert kultúrdiplomáciai szempontból nagy jelentőségűnek tartják, hogy Fischer Ivánék eljuthassanak Vilniusba, Rigába, Szentpétervárra és Ravennába.

A Népszabadság értesülései szerint a Külügyminisztérium azért lépett közbe, mert a szentpétervári szervezők annyira kiakadtak Tarlósék döntésén, hogy az orosz külügyminisztériumhoz fordultak. A lap úgy tudja, hogy Moszkvából „igen magas diplomáciai szintről küldtek jelzést” Szijjártónak, hogy hozza össze a koncertet.

A Külügyminisztérium sajtóosztálya annyit fűzött hozzá a lap információihoz, hogy „a zenekar fellépéseivel kapcsolatban több pozitív visszajelzés érkezett magas rangú külföldi politikusoktól.” Hozzátették, hogy a kultúrdiplomácia is a minisztérium felügyelete alá tartozik, és úgy tekint erre a területre, mint a külpolitika és külgazdaság nagyon fontos erőforrására. Szijjártó Péter hasonló stratégiai megfontolásból tartja fontosnak Havasi Balázs zongoraművész támogatását is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.