Ronaldo nélkül is legyőzték a portugálok Franciaországot

futball
2016 július 10., 22:38
comments 65

Portugália volt az a csapat, amelyik a legtöbb Európa-bajnoki meccset játszotta egészen mostanáig úgy, hogy soha nem nyerte meg a tornát. Eddig.

A fináléban azzal a francia csapattal kerültek össze, amelyik otthon nem bukott még döntőt. Eddig.

A döntő nem hozott jó játékot, kiderült, hogy Pogba nem Zidane, Griezmann nem Platini, Deschamps nem egy jó edző, a portugálok pedig saját képességeiket felmérve Ronaldo nélkül is tudnak sikeresek lenni.

A franciák lendületesen kezdtek, Griezmann kétszer is helyzetbe került tíz perc alatt, de aztán visszafogták magukat, nem kockáztattak sokat.

link Forrás

Meglepő módon az sem nekik segített, hogy Ronaldo megsérült az első félidőben. Ezután sem mentek előre, a portugálok viszont összeomlás és kétségbeesés helyett még fegyelmezettebbé váltak.

link Forrás

Ennek ellenére megvoltak a helyzeteik, ha nem is sok, és nem is akkorák, de feltűnően visszafogott volt a Griezmann-Payet-Giroud-hármas, amelyik a franciák 13 góljából 12-t szerzett. Payet legemlékezetesebb megmozdulása Ronaldo térdének a megroppantása volt.

link Forrás

Ha volt olyan pillanat, amikor arra lehetett gondolni, hogy a portugálok tényleg győzni fognak, az a csere volt, amit Fernando Santos húzott meg a 78. percben, amikor az inkább védekező középpályás Sanchez helyett behozta a csatár Édert. Ez volt a harmadik cseréje, azt sugallta a csapatnak, hogy nem játszik a hosszabbításra. Ami ettől függetlenül eljött, de Éder volt az, aki a 109. percben gólt is szerzett, az egyetlent:

A gól:

link Forrás

Eközben Deschamps csak annyit húzott, amennyit az eddigi meccseken, Giroud helyett jött az Eb-n eddig egyáltalán nem meggyőző Gignac, akinek egyébként szintén megvolt a lehetősége, de kihagyta a 92. percben, amivel megnyerték volna a tornát. Pogbát hagyta hátul, ahol semmit nem tudott hozzátenni a támadásokhoz. Payet, akárcsak a németek ellen, gyenge volt, mégis sokáig pályán hagyta. A helyére végül beküldött Coman sokkal lendületesebb volt, eddigre viszont elfogyott a rendes játékidőben nagyot játszó Sissoko.

A végén, kétségbeesetten pályára küldött Martial nem tudta megmutatni, mi van benne. Jellemző, hogy Deschamps-ot a játékosok győzték meg a torna közepén, hogy Griezmann középen játsszon. De most a hatgólos Griezmann sem volt elég jó. A helyzetei így is megvoltak, de nem kapott igazán támogatást hátulról.

Ronaldo a hosszabbításban már edzőként pörgött a kispad mellett,

photo_camera Fotó: AFP

a végén pedig olyan boldog volt, mintha az ő góljával nyertek volna.

link Forrás

Ronaldo 19 évesen, hazai pályán bukta el az első Eb-döntőjét, 12 évvel később győzött, még ha nem is ő volt a főszereplő. (Ettől még a győztes BL-döntővel együtt alighanem ő kapja majd az Aranylabdát).

link Forrás

A döntő legjobbja Pepe lett, nagyott játszott az egész Eb-n, de Patricio jobban megérdemelte volna az elismerést a finálé alapján.

Portugália győzelmén lehet fanyalogni, a hét meccsből tényleg csak egyet nyertek a rendes játékidőben, de azért ez nem a görögök Eb-győzelmével felérő tragédia volt. A csoportmeccseken gyengén játszottak, mi akár kiejthettük volna őket, így viszont elmondhatjuk, hogy rúgtunk hármat az Eb-győztesnek. És akárhogy is, de veretlenül lettek Európa-bajnokok. Könnyebb ágon, mint a franciák, biztosan az is számított, hogy nem fáradtak el annyira, hiszen komoly csapat ellen nem kellett játszaniuk a fináléig. De túlélték Ronaldo elvesztését, felmérték mit tudnak, azt meg is valósították.

photo_camera Fotó: AFP

A franciáknak lehet hiányérzetük, az ő csapatukban több volt, még ha nem is hasonlítható ez a válogatott a Platini- vagy a Zidane-féle csapathoz, kevés a klasszisuk, viszont az edzőjük középszerű, aki megijedt a győzelem kapujában. Ennek ellenére megnyerhették volna az Eb-t, amelyiken nem volt igazán jó formában lévő csapat.

A franciák bajnoki busza pedig üres marad.

link Forrás

Franciaország-Portugália 0-1

Franciaország: Lloris, Sagna, Umtiti, Koscielny, Evra, Pogba, Matuidi, Sissoko (Martial, 110.), Griezmann, Payet (Coman, 58. perc), Giroud (Gignac, 79.).

Portugália: Rui Patricio, Cedric, Fonte, Pepe, Guerreiro, William Carvalho, Sanches (Éder, 79.), João Mário, Silva (Moutinho, 65.), Nani, Cristiano Ronaldo (Quaresma, 25.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.