Úgy törnek-zúznak a Városligetben, hogy még az utcán is vér folyik

Tbg
környezetvédelem
2016 július 12., 14:39
comments 117

Nagy Dávid Szamóca, a Ligetvédők egyik hangadója készített interjút az idős aktivistával, bizonyos Ezredessel, akit arcon talált egy építési törmelék a Városligetben az Olof Palme sétányon:


Jól látszik a felvételen az aktivista sérülése, és el is mondja, hogy szimplán bámészkodott, amikor eltalálta valami, ami felsértette az arcát.

Gondolhatnánk persze, hogy ahol fát vágnak, ott hullik a forgács, de egyfelől még nem estek neki a fáknak, épületek bontása zajlik, másfelől azonban két komolyabb probléma is van azzal, ha repülnek a szilánkok, ami miatt a környék is balesetveszélyes:

  1. A Ligetvédőket a VIII. kerületi jegyző éppen azért rakta ki a Hungexpo területéről, mert balesetveszélyes lenne, ha ott maradnának a bontási munkák ideje alatt. Tehát hivatalosan azért kellett távozniuk, hogy ne essen bajuk.
  2. A bontást végző cég és a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. közötti szerződés világosan rendelkezik arról, hogy a bontásnál mi kerülhet a kerítésen kívülre, és mi nem:
photo_camera Részlet a szerződésből.

A Hungexpo-területén álló épületek bontását ugyanaz a Bont-Tör Zrt. végezheti, amelyik a Közlekedési Múzeumot is bontja. Előbbiért 130,6 millió, utóbbiért 145 millió forintot fizet a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.

A bontást nem valami szakszerűen végezhetik, például láthatóan nem locsolják a törmeléket, amit ilyenkor szokás csinálni, így még a környéket is sűrű por lepi el.

Gondolni sem merünk arra, hogy esetleg a Ligetvédők területen kívülre szorult tábora lehet a vad dúlás célpontja.

Az viszont biztos, hogy a szálló kövek, szilánkok és porfelhő közepén egy fokkal nehezebb tiltakozni a helyszínen, illetve - tekintve, hogy a területnél megy el az egyik legforgalmasabb ligeti útvonal, az Olof Palme sétány - ezért jelenleg nem ajánlott a környéken:

  • Sétálni
  • Babakocsit tologatni babával
  • Sétálni kutyával
  • Biciklizni
  • És egyéb rekreációs tevékenységet végezni

A Ligetvédő mozgalomnak egyébként továbbra is bejelentett demonstrációja van a terület előttre, tehát jogszerűen tartózkodnak ott, bár járókelőként akárki jogszerűen tartózkodik ott, ha éppen arra jár.

Update: Egyik kommentelőnk szerint az aktivisták lefeszegették a területet védő OSB-lapokat, azért repkednek a szilánkok. A múlt héten szerdán a demonstráció hevében leszedett OSB-lapok helyett azóta már újakat hoztak, és körbesáncolták a területet, ezeket az OSB-lapokat az aktivisták már nem bántották - festegettek rájuk ezt-azt.

photo_camera A fotó július 11-én, hétfőn készült. (Fotó: Botos Tamás/444)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.