A brexit egyik legnagyobb kampányarca, Boris Johnson lett az új brit külügyminiszter

külföld
2016 július 13., 19:19

Theresa May miniszterelnök Philip Hammondot kérte fel pénzügyminiszternek, Amber Ruddot belügyminiszternek, Michael Fallont védelmi miniszternek, és Boris Johnson volt londoni polgármestert külügyminiszternek.

Az utóbbi választás azért is érdekes, mert Boris Johnson a brexitkampányban váratlanul szembekerült addigi szövetségesével, a maradáspárti David Cameron ma lemondott brit miniszterelnökkel, és átállt a brexit mellett kiállók közé.

photo_camera Boris Johnson kampányol a kilépés mellett (Fotó: Matt Frost / Rex Features / AFP)

Amikor végül kevéssel nyertek az EU-ból kilépést támogatók, a miniszterelnöki szék addigi várományosaként emlegetett Boris Johnsont heves támadások érték, később be is jelentette, hogy nem indul el a Konzervatív Párt elnökének, azaz miniszterelnöknek. Itt írtunk arról, Johnson szerint mik lehetnének az Egyesült Királyság brexit utáni tervei.

De nem feltétlenül a brexitpárti Johnsonnak kell majd tárgyalnia az EU külügyminisztereivel az EU-ból való kilépésről, ami Philip Hammond eddigi külügyminiszter (mostantól pénzügyminiszter) szerint akár még hat évig eltarthat.

Ugyanis David Davis lett a brexitügyi miniszter.

David Davis brexitügyi miniszter (Fotó: Oli Scarff / AFP)
photo_camera David Davis brexitügyi miniszter (Fotó: Oli Scarff / AFP)

Ettől még persze Johnsonnak is biztosan nagy szerepe lesz benne. (Guardian, Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.