Ivott és sosem imádkozott a nizzai tömeggyilkos

Terrorizmus
2016 július 16., 17:33
comments 268

Egyre több kis részlet jelenik meg arról, hogy ki volt Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Ő gyilkolt meg 84 embert, köztük 10 gyereket csütörtök éjjel Nizzában, egy tengerparti sétányon. Az emberek a nagy francia forradalom évfordulójára rendezett tüzijátékról indultak hazafelé, amikor egy fehér teherautó nagy sebességgel a tömegbe hajtott, és igyekezett minél több embert halálra gázolni.

A teherautót Mohamed Lahouaiej Bouhlel vezette, a járművet ő is bérelte ki két nappal a támadás előtt. Bouhlellel a rendőrök lövései végeztek. A támadásért napokig egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget, szombaton viszont az Iszlám Állam bejelentette, hogy ők álltak Bouhlel mögött. Ám ahogy a párizsi vagy a brüsszeli merénylők többsége, úgy ő sem élt vallásos életet, inkább kisstilű bűnöző volt, aki komoly lelki gondokkal küzdött.

Boulel Tunéziában született 1985-ben, ott fejezte be a középiskolát is. Jó tanuló volt, a családja nem volt vallásos, nem jártak imádkozni és Boulel nem tartotta a ramadani böjtöt sem, és az iszlám tiltása ellenére is fogyasztott alkoholt.

Három gyereke volt, de elvált a feleségétől, és alig tartotta a kapcsolatot a családjával. A 2000-es évek első felében többször kezelték depresszióval. Nizzai szomszédai csendes, kicsit bunkó embernek írták le.

Rendszeresen anyagi problémái voltak, a rendőrség tiltott fegyverviselés, rablás, fenyegetés és családon belüli erőszak miat is foglaltkozott vele, egyszer fél év felfüggesztett börtönt is kapott.

Arról viszont senki sem tudott, hogy szélsőséges politikai csoportokkal kapcsolatban állt volna. Ez nem szerepelt a rendőrségi nyilvántartásokban róla, és a családja sem sejtette nyilatkozataik szerint.

Boulel egy pisztollyal és robbanószerrel felszerelkezve hajtott a tömegbe csütörtök este. (businessinsider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.