Amerikai vállalatok által gyűjtött adatokat adna át szövetséges kémeknek az USA

külföld
2016 július 20., 09:28
comments 8

Az amerikai vállalatok kötelesek lesznek átadni az Egyesült Államokkal szövetséges országok hírszerzésének minden általuk kért elektronikus információt egy most bejelentett javaslat szerint, aminek a lényege az lenne, hogy kicsit felrázza az együttműködést az amerikai és a szövetséges hírszerzések között az Edward Snowden fémjelezte malőr után.

A Financial Times arról ír, hogy a javaslatot az igazságügy-minisztérium pénteken küldte meg a kongresszusnak, és ha végigmegy majd a törvényalkotási folyamaton, akkor komoly váltás jöhet abban, hogyan kezelhetik a szövetséges államok az amerikai földön megszerzett információkat.

Az új törvények értelmében minden elektronikus adat hozzáférhetővé válik majd a kiválasztott országok számára, amit amerikai cégek birtokolnak. Így például a keresési előzmények is. Egyetlen kivétel lesz, amerikai állampolgárral folytatott kommunikációt tartalmazó adatokat nem kell majd kiadniuk a vállalatoknak.

A lap arról ír, hogy a tervezett változás az elmúlt évek legnagyobb mértékű beavatkozása lehet az amerikai adatvédelmi jogokba és a nemzetközi gyakorlatokba is.

A cél egyértelmű: az amerikaiak szeretnék helyrehozni mindazokat a károkat, melyeket nyugati szövetségeseiknek okozott az Edward Snowden által nyilvánosságra hozott rengeteg információ. A Snowden által kiszivárogtatott anyagokból kiderült, hogy az USA aktívan kémkedett szövetségesei után is, ami után érezhetően megcsappant a bizalom velük szemben.

A rutinszerűvé váló adathozzáférést természetesen nem az Egyesült Államok összes szövetséges hírszerzésének jár majd. A hozzáférést igénylő félnek nagyon komoly feltételeknek kell majd megfelelnie. A feltételrendszert vélhetően annyira szűkre szabják majd, hogy csak pár nagyon szoros szövetséges, például Nagy-Britannia lesz képes azt teljesíteni. A britekkel amúgy is egy új, exkluzív kétoldalú adatcsere-megállapodást készülnek épp kialakítani.

Az is biztos, hogy az amerikai tervezet erős jogállamiságot, a szabadságjogok tiszteletét és szabad internet-hozzáférés biztosítását is elvárja majd az igénylő országoktól. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.