Ezt hívják diplomáciának, Boris

külföld
2016 július 20., 05:22
comments 177

Mikor kiderült, hogy a Brexit mellett kampányoló exújságíró, Boris Johnson lesz az új brit kormány külügyminisztere, a világ több országában is csak mosolyt szült a kínevezés (igaz, Szijjártó Péter meg pont közleményben méltatta Johnson kinevezését).

Az első sajtótájékoztató, amin Boris Johnson külügyminiszterként vett részt, egy John Kerry amerikai külügyminiszterrel közös sajtótájékoztató volt.

És elég rosszul sikerült.

A Foreign Policy külpolitikai szaklap össze is szedte a legkínosabb momentumokat az eseményről.

  • Johnson nem tudja a különbséget Törökország és Egyiptom között?

A brit külügyminiszter több alkalommal is arról beszélt, amikor a világ jelenlegi nagy politikai válságait sorolta fel, hogy Egyiptomban épp eszkalálódik egy krízis. Sőt, ezt az egyiptomi krízist a jemeni és a szíriai polgárháborúkkal egy szinten említette.

Tény, hogy Egyiptomban nem a legrózsásabb a helyzet, de az utóbbi években volt ennél sokkal rosszabb is.

Viszont Johnson egyáltalán nem említette Törökországot, ahol a hétvégén puccsot kísérelt meg a hadsereg egy része, aztán Erdogan elnök minden eddiginél durvább politikai tisztogatásba kezdett.

A Foreign Policy szerint minimum felmerül a gyanú, hogy

Johnson nem keveri-e össze Egyiptomot Törökországgal.

  • Mikor Johnsont szembesítik a korábbi kijelentéseivel

Különösen kínos volt, mikor egy újságíró felemlegette, hogy Boris Johnson több korábbi kijelentésében és írásában is durván sértegette Barack Obama elnököt és Hillary Clintont, az amerikai demokraták elnökjelöltjét is. Ezekre Johnson a sajtótájékoztatón nem is tudott megfelelni, de látszott, hogy kínosan érinti a dolog, hogy épp az amerikai külügyminiszter mellett szembesítik ezzel. Végül annyit mondott, hogy életében annyi mindent mondott és írt már újságíróként is, hogy iszonyat hosszadalmas lenne mindenkitől elnézést kérnie, akit valaha megsértett, ráadásul szerinte, ha az emberek nem ragadják ki a kontextusból a szavait, akkor értik, mit akart mondani.

link Forrás

  • Mikor a korábbi hazugságaival szembesítik

Az egyik riporter arról kérdezte a külügyminisztereket, hogy lehet-e egyáltalán bízni Johnsonban, aki korábban tényleg kifejezetten sokszor mondott és írt vad túlzásokban, és „nyíltan hazudozott is”.

Boris erre annyit válaszolt, hogy tiszteli ugyan a szólásszabadságot, de ilyen vádak után hivatkozásokra is szüksége lenne, hogy milyen kijelentéseire gondol az újságíró.

link Forrás

Közben Kerry azon igyekezett, hogy ne mosolyogjon.
  • „Ezt hívják diplomáciának, Boris”

A kegyelemdöfést végül maga Kerry vitte be egy vicceskedő megjegyzéssel. Egy kérdésre válaszolva az amerikai külügyminiszter diplomatikusan méltatni kezdte Boris Johnsont. Azt mondta, hogy közös ismerőseik okos és rátermett embernek írták le az új brit minisztert, és ez az a Boris Johnson, akivel dolgozni akar.

Johnson közben bele-belebeszélt Kerry mondataiba, nyíltan jelezve, hogy mennyire hízelgőek a számára ezek a mondatok, de erre Kerry csak ennyit mondott:

„Ezt hívják diplomáciának, Boris”

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.