Amikor meghal egy varjú, a többi varjú nyomozni kezd

ÁLLAT
2016 július 21., 04:42
comments 226

A varjúfélék még annál is intelligensebb, mint azt eddig hittük. Képesek az egyszerű ok-okozati összefüggések felismerésére, használnak eszközt, ha kell, és képesek az arcfelismerésre, de ezeket eddig is tudtuk.

Most egy új kutatás alapján úgy tűnik, hogy ha egy varjú meghal, akkor a többi hangjelzést ad, és kivizsgálják az esetet, hogy megtudják, várható-e külső fenyegetés. Ezt úgy derítették ki, hogy egy tál ételt adtak a varjaknak, és a közelbe letettek egy döglött varjút, illetve odavittek egy rőtfarkú ölyvöt, ami a varjak természetes ellensége, vagy egy kitömött galambot, vagy semmit. A varjak ilyenkor riadóztak, és volt, hogy támadtak is. Még később is akcióba léptek, függetlenül attól, hogy ott volt-e az ölyv. A kitömött galambra egyáltalán nem reagáltak.

Ugyanezt a kísérletet galambokkal is megcsinálták, de azok nem reagáltak semmire, mert hülyék. (QZ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.