A gambiai elnöki különgéppel akart fegyvert csempészni a lengyel milliárdos

bűnügy
2016 július 24., 10:35
comments 56

Közepesen erős kémfilm forgatókönyvét lehetne alapozni a spanyol rendőrség legújabb fegyvercsempészügyére. Az esetről beszámoló International Business Times a John le Carré-regényből készült The Night Manager (magyarul: Éjszakai szolgálat) kémsorozatot emlegeti gyakran, de Welsz Tamás ügye is beugorhat: bissau-guineai útlevél – pipa, kamudiplomata-státusz – pipa, afrikai országokkal folytatott sötét ügyletek – pipa.

A legfrissebb divatnak megfelelően a spanyol rendőrség már le is forgatta a film trailerét: helikopter a napfelkeltében, maszkos gépfegyveresek tengerparti luxusvillában, szupersportkocsik, megfeketetett, hátrabilincselt kezű alsógatyás gyanúsítottak. Íme:

link Forrás

A spanyol rendőrség szombaton tette közzé a letartóztatás képeit, azzal, hogy egy nagyszabású nemzetközi fegyvercsempészési és zsarolási ügy gyanúsítottjait fogták el egy ibizai villában. A bűnszervezet vezetője egy lengyel milliárdos (a nevét valamiért nem közölték), aki bissau-guineai diplomatának adta ki magát, még kis márványtáblát is készíttetett a tengerparti villa elé, ahogy a nagykövetségek szokták.

A szervezet 200 000 darab AK47-es gépkarabélyt, más kézifegyvereket és páncélozott járműveket készült eladni a polgárháborús Dél-Szudánnak. Az üzlethez a lengyel milliárdos európai és afrikai strómancégek tucatjait használta, kiterjedt kapcsolatai voltak Nagy-Britanniában, Belgiumban, Hollandiában szervezettbűnözői és csempészcsoportokkal, és a dél-szudáni fegyverügylethez a Gambiai Köztársaság elnöki különgépét is igénybe vették volna.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.