Egy brit fesztiválon bárki büntetlenül bevizsgáltathatja a nála lévő illegális drogokat

fesztivál
2016 július 24., 14:14
comments 60

A Secret Garden Party nevű fesztivál szervezői megegyeztek a rendőrséggel és a helyi hatóságokkal, hogy a buli ideje alatt zavartalanul működtethetik azt a szolgáltatást, amivel a fesztiválozók bevizsgáltathatják a náluk lévő illegális drogokat, mielőtt használnák azokat.

Így ha valakinek fogalma sincs, mi lehet az a tabletta, amit a kezébe nyomtak, bármilyen büntetőjogi következmény nélkül érdeklődhet a szakértőknél, mielőtt legurítaná.A fesztivál főszervezője, Freddie Fellowes azt mondta, nagyon izgatott, hogy Nagy-Britanniában először náluk tesztelhetik ezt a szolgáltatást. Hozzátette, hogy az ártalomcsökkentés és a bulizók egészségi állapotának megőrzése is fontos része a szervezésnek, csakhogy ezen a téren eddig sehol sem tudtak túlzottan nagy előrelépést mutatni.

A szervezők célja az, hogy legalább a mérgező anyagokat ki tudják szűrni a buliról. Becslések szerint a fogyasztók legalább negyedét átverik a dílerek.

A Loop nevű szervezet, ami a drogok tesztelését végzi, korábban hatósági ügyekben vizsgált be anyagokat, főleg olyanokat, amiket a rendőrség lefoglalt. A drogok tesztelése mellett a biztonságos szerhasználatra vonatkozó tanácsokat is adnak az érdeklődőknek.

Elmondták, hogy a most hétvégén zajló fesztivál alatt, amire a szervezők 30 ezer látogatót vártak, több mint 80 olyan anyagot találtak, aminek az eredetében nem voltak biztosak. Előfordult, hogy atomerős ecstasyt vittek nekik, de találkoztak olyannal is, akinek ketaminként adtak el malária elleni tablettákat, vagy a dílerek egy adag ammónium-szulfátról állították azt a szerencsétlen fogyasztóknak, hogy MDMA.

A szervezők szerint a rendőrség egyre pragmatikusabban áll hozzá a fesztiválokon zajló drogfogyasztáshoz. Felismerték, hogy az egészségügyi szempontok fontosabbak a fogyasztók üldözésénél. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.