Pszichiátriai kezelés alatt állt és betegesen vonzódott a tömeggyilkosságokhoz a müncheni elkövető

külföld
2016 július 24., 12:57
comments 205

A Bild, a müncheni Süddeutsche Zeitung (SZ) illetve a Frankfurter Allgemeiner Zeitung (FAZ) is részletesen foglakozik napi lapszámában a péntek lövöldözés német-iráni elkövetőjével, Ali David Sonboly-val, aki kilenc embert, többségükben diákot lőtt le egy bevásárlóközpontban, mielőtt magával is végzett.

photo_camera Az Olympia bevásárlóközpont. Fotó: DPA / AFP / Karl-Josef Hildenbrand

A bajor újság ügyészségi forrásokra támaszkodva azt írja, hogy a 18 éves fiút kezelték többek között a városi pszichiátriai osztályon is, ahol figyelemzavarral és szociális fóbiával diagnosztizálták. Két hónapig az osztályon is feküdt a későbbi elkövető, depresszióját pedig gyógyszerekkel is kezelték, majd később ambuláns kezelésben részesült.

Az elkövetőt nagyon foglalkoztatták a tömeggyilkosságok, az FAZ szerint sokat olvasott például a 2009-es winnendeni mészárlásról. Hét éve Baden-Württembergben egy gimnazista diák összesen 15 embert lőtt le, mielőtt golyót eresztett saját fejébe. A müncheni lap azt is írja, hogy el is látogatott a winnendeni helyszínre.

Sonboly a jelek szerint nagy tisztelője volt Anders Behring Breiviknek, a norvég ámokfutónak, aki 77 ember halálát okozta öt éve Utøya szigetén. Ennek egy egyértelmű jele, hogy a müncheni gyilkolászásra napra pontosan a norvég eset után öt évvel került sor, a lövéseket pedig ugyanolyan pisztolyból adta le, mint a Breivik. A fegyvert - egy 9mm-es Glock 17-est - valószínűleg a dark webről szerezte be, a SZ szerint pedig olyan színházi kellékként használt pisztoly lehetett, amit utólag visszaélesítettek.

Az elkövető gépén a hatóságok állítólag megtalálták Breivik kiáltványát is, amit a vérengzése napján töltött fel a webre, bár ezt más források cáfolták. A hatóságok egyelőre semmi arra utaló jelet nem találtak, hogy Sonboly-nak lett volna vagy lettek volna tettestársak, az tény viszont, hogy akár egy évig is tervezhette az akciót.

Csaliként egy Facebook-oldalt hozott létre, amire sok iskolatársát meghívta és ingyen meki-kaját ígért azoknak, akik megjelennek a pláza gyorsétterem előtt a megadott időpontban. Az áldozatok többnyire külföldiek, és egy kivételével az elkövetővel nagyjából egykorú kamaszok voltak. (FAZ / SZ / Bild)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.