Dönget a faktoring

gazdaság
2016 július 25., 09:26
comments 58

Nagyon megy Magyarország a faktoring piac, közölte a Magyar Faktoring Szövetség.

  • 2014: 14 százalékos bővülés
  • 2015: 31 százalékos bővülés
  • 2016 első félév: 39 százalékos bővülés,

számolt be a számokról a faktoringszövetség elnöke. 2015 végére a faktoringszövetségi cégek által vásárolt követelések értéke meghaladta az 1200 milliárd forintot, 2016 első félévében pedig már 158 milliárd forinttal finanszíroztak cégeket ebben a formában. A piac 8-9 tizedét bankok uralják, és főleg nagyvállalatokat finanszíroznak ebben a formában.

De mi az a faktoring?

Követelésvásárlás

, ez a válasz, tehát adósságok és más követelések adásvételét jelenti a faktoring. Ezek a követelések jöhetnek bankhitelből, szállítói tartozásból, szolgáltatásból, bármiből. Szóval ha mondjuk nekem tartozik valaki, én viszont nem akarom kivárni, amíg az adósom fizet, akkor eladhatom a tartozást valakinek, a faktorcégnek, más néven a faktornak – nyilván a névértéknél valamivel olcsóbban. Én nyerek, hiszen rögtön pénzhez jutok (pl. nem kell kivárnom az 1-3 hónapos fizetési határidőket), és nyer a faktoringot nyújtó cég is, hiszen előbb-utóbb behajtja a tartozás teljes összegét (legalábbis ebben reménykedhet).

De a Faktoring Szövetség szebben hangzó definíciót ad: faktoring = „halasztott fizetésű számla-, vagy egyéb követelések fizetési esedékesség előtti megvásárlása és ezzel likviditás és egy sor előnyös szolgáltatás nyújtása.” (MTI, Portfolio, Faktoringszövetség)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.