A tengelic lett a 2017-es év madara Magyarországon

ÁLLAT
2016 július 27., 09:26
comments 59

Írtunk mi is arról, amikor elindult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazása 2017 év madaráról.

Most pedig itt az eredményhirdetés: a legtöbb szavazat a tengelicre érkezett, ezért a civil szervezet ennek a madárnak, illetve élőhelyének védelmével foglalkozik kiemelten a jövő évben.

Mint írják közleményükben, idén különösen nehéz volt a végső eredmény előrejelzése, mivel mindhárom madár közismert és közkedvelt, amit a 12 523 szavazat is jelez (a tavalyi szavazásnál ez a szám csak 4 066 volt).

Fotó: Hrabovszki Ervin/Wikipedia
photo_camera Fotó: Hrabovszki Ervin/Wikipedia

A június 28-tól július 27-ig tartó szavazás alatt a választási lehetőségként felajánlott három madárfajra: az erdei fülesbagolyra, a házi verébre és a tengelicre összesen 12 523 voks érkezett:

  • tengelic – 5 445 (43,5%)
  • erdei fülesbagoly – 4 446 (35,5%)
  • házi veréb – 2 632 (21,0%)

A 2017 év madara címet elnyerő tengelic Magyarország és a kontinens egyik legszínesebb pintyféléje. Sík és dombvidéken egyaránt előfordul, a települési kertek, parkok, fasorok gyakori költőfaja. Vékony növényi szálakból álló, szőrrel és a nyárfa termésszőreivel bélelt fészkét fák, magasabb bokrok lombkoronájának szélére építi. Évente két-három fészekaljat is nevel, alkalmanként 4-5 tojást rak. Szinte mindig csapatosan látni, a madáretetők gyakori vendége. Apró gyommagvakkal táplálkozik, de fiókái étrendjét bogarakkal és hernyókkal egészíti ki.

Az év hátra lévő időszakában az MME szakmai stábja elkészíti a fajt bemutató anyagokat, illetve kidolgozza azokat az ajánlásokat, amikkel a lakosság, a közterületi zöldfelületeket kezelő állami és önkormányzati szervezetek, cégek segíthetik a fészkelőállomány védelmét - különösen a lakott területeken. Az MME által 1979-ben elindított "Év madara" program célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok és élőhelyük társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének fontos szerepe van.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.