Figyelmeztették a templomi késelés előtt a francia titkosszolgálatot

külföld
2016 július 28., 19:47
comments 61

Három nappal a Rouen melletti Saint-Étienne-du-Rouvray katolikus templomában történt merénylet előtt külföldi titkosszolgálatok értesítették a francia terrorellenes erőket, hogy egy ismeretlen személyazonosságú férfi készül terrortámadásra az országban. Bár az egyik elkövetőhöz hasonlító férfit mellékeltek az értesítéshez, sem a támadás célpontja, ideje, helyszíne nem volt ismert, így terrorellenes egységek figyelmen kívül hagyták az információt.

photo_camera Abdel Malik Petitjean

Kedd este ejtett túszul a templomban öt embert két késsel felfegyverkezett támadó. Egy embert megsebesítettek, a papot kivégezték. A terroristákat rendőrök agyonlőtték. Az merényletet az Iszlám Állam azonnal magára vállalta.

A francia hatóságok előtt mindkét támadó ismert volt: a 19 éves Abdel Malik Nabil Petitjeanról június 29. óta vezetett "S"-jelű aktát a titkosszolgálat. A radikális iszlamistaként számon tartott férfi korábban megpróbált Szíriába utazni.

A szintén  19 éves, Adel Kermiche nevű, Franciaországban született helyi férfi ellen ellen tavaly vádat emeltek terrorista kapcsolatok miatt, márciusig őrizetben volt, ezután pedig elektronikus megfigyelés alatt állt, naponta csak pár órára hagyhatta el az otthonát, és minden nap jelentkeznie kellett a rendőrségen. Kermiche nyomkövetőit minden délelőtt öt órára kikapcsolták, a támadás is ekkor történt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.