Most még csak kispályáznak az orosz hackerek, de ha akarják, a teljes amerikai választást is elcsalhatják

külföld
2016 július 28., 08:23
comments 283

Már egyre biztosabb, hogy tényleg az orosz titkosszolgálatok törték fel a Demokrata Párt központja, a a DNC szervereit. A demokraták által felkért privát elemzőcég, a CrowdStrike után az amerikai titkosszolgálatok is erre jutottak, az FBI pedig nyomozást is indított.

Már önmagában ez az egy akció is elég lehet az elnökválasztás befolyásolására:

meg is próbálták, amikor a demokrata jelölőgyűlés elé időzítve kezdtek kiszivárogtatni kellemetlen dokumentumokat.

Hogy ez mennyire volt sikeres akció, az tulajdonképpen mindegy is. Hogy miért? Bruce Schneier biztonságtechnológiai szakértő, a Harvard Kennedy School of Government nevű elitképzőjének oktatója szerint azok, akik képesek feltörni a DNC szervereit, a választás elcsalására is képesek lehetnek.

Egy dél-karolinai szavazó a demokraták februári előválasztásán. Dél-Karolina az egyik olyan állam, ahol az elektronikus szavazógép papíron nem is rögzíti a szavazatokat, csak elektronikusan tárolja. Fotó: Sean Rayford/Getty Images)
photo_camera Egy dél-karolinai szavazó a demokraták februári előválasztásán. Dél-Karolina az egyik olyan állam, ahol az elektronikus szavazógép papíron nem is rögzíti a szavazatokat, csak elektronikusan tárolja. Fotó: Sean Rayford/Getty Images)

Az Egyesült Államok 50 államából hatban kizárólag elektronikus szavazógépeket használnak, ezek közül ötben a szavazatokat csak elektronikusan rögzítik. További 24 államban használnak még elektronikus szavazógépeket, részben vagy egészben papír alapú szavazással kombinálva.

Ezek a szavazógépek

meglepően könnyen törhetők.

És bár ez köztudott, az amerikai hatóságokat eddig kevéssé érdekelte a probléma. Schneier szerint ezért immár létfontosságúvá vált, hogy még a novemberi választás előtt megerősítsék a szavazógépek védelmét, akár annak árán is, hogy lekapcsolják őket a hálózatról. Sőt, szerinte azt is érdemes lenne megfontolni, hogy a jövőben a valóban kényelmes szavazógépek helyett inkább vissza kéne térni a hagyományos eszközökhöz, az internetes szavazást pedig jobb eleve elfelejteni. (Via The Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.