Az a Paks 2-s 5,3 milliárd forint nem mind bérre megy el, ha egyáltalán mindet elköltik, mert csak most dolgoznak 277-en a projekten, de még lehetnek többen is, csak még nem nagyon megy a projekt

gazdaság
2016 július 29., 06:06
comments 106

A Miniszterelnökség pontosította a szerdai 5,3 milliárd forintot költenek idén bérekre a Paks II-projektben című cikkünket.

Eszerint bár Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter írásbeli válasza szerint 277 embert foglalkoztatnak, a Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. a projekt különböző életszakaszaiban változó összetételű és létszámú munkaerővel kell, hogy rendelkezzen, így a 2016-os tervek szerint az év végi munkavállalói záró létszám lényegesen magasabb lesz, mint az aktuális létszám – közölte a Miniszterelnökség. Az említett 5,3 milliárd a teljes évi keret, amit lehet, hogy a tervekben szereplő 410 foglalkoztatottal kell majd elosztani. A 277 fő a mostani létszám.

Ugyan Lázár a személyi jellegű költségeket járulékokkal csökkentet módon adta meg, ebből még le kell vonni a munkavállalók adó-és járulékterheit, és a keretösszegbe az útiköltséget is beleszámolták.

Összegezve tehát: az 5,3 milliárd csak keretösszeg, és mivel egyelőre gyakorlatilag nem történik semmi az egyre dráguló Paks 2 ügyében, ezert közel sincs annyi ember felvéve, mint azt tavaly tervezték, úgyhogy talán nem is költenek majd el ennyit.

De persze így sem teljesen világos, mire tartanak 270 embert egy el nem kezdett építkezésre: 2016-ra 120 milliárd forintot különített el Magyarország, de nem világos, hogy ebből mennyit használ fel, mert az orosz hitelhez sem nyúltunk még, és addig nem tudunk nyúlni, amíg az Európai Bizottság nem engedélyezi az építkezést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.