Sokallta a Queen gázsiját a 86-os koncertről jelentő Vikidál Gyula

politika
2016 július 29., 02:46
comments 244

Vikidál Gyula, a kommunista titkosszolgálat III/III-B alosztályának "Dalos" fedőnevű tmb-je a Queen zenekar 1986 július 27-i koncertjéről is jelentett. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában fellelhető dokumentumok szerint a zenész Vikidál erős érdeklődést mutatott a nyugati sztárok budapesti fellépése iránt. Olyannyira erőset, hogy már hónapokkal a budapesti koncert előtt ez a téma izgatta.

link Forrás

Már áprilisban jelentést adott, ebben leginkább

a zenekar gázsiját sokallta.

A koncertet szervező Hegedűs László 140 000 dollárt kért a koncertért. "Dalos" jelentése szerint ez "szakmai berkekben" beszédtémát jelentett, mert "nagyon drágának találják a kért valutát". Vikidál arra panaszkodott, hogy ennyit ő soha sem kereshet.

Vikidál Gyula 2006-ban az Egy Csepp Emberség Székelyföldért című koncerten.
photo_camera Vikidál Gyula 2006-ban az Egy Csepp Emberség Székelyföldért című koncerten. Fotó: Koltay Gergely / Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Pedig akkor Vikidál már befutott sztár volt, ő játszhatta a lázadó Koppány szerepét az István, a király című rendszerbarát rockoperában.

Vikidál panaszkodása idején még úgy volt, hogy a Queen két koncertet is ad július 25-26-án. A két koncertből végül egy lett, az is július 27-én. De a zenekar gázsija magyar viszonylatban tényleg nagy volt. A koncertet szervező, Vikidál jelentésében is emlegetett Hegedűs László üzleti titokra hivatkozva még mindig nem akarta elárulni a pontos összeget, de annyit azért elmondott, hogy

a zenekar ötször-hatszor annyiba került, mint mások, de így is kb. félpénzért játszott a Népstadionban.

A Blikk Vikidált is meg akarta szólaltatni a koncert 30. évfordulóján, de ő nem reagált a lap megkeresésére.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.