A Samsung befolyásolhatta, ki kerüljön be Dél-Szudán olimpiai csapatába

sport
2016 július 30., 03:54
comments 1

A világ legfiatalabb és éppen ismét polgárháború szélére sodródó országában az olimpiai felkészülés sem megy problémák nélkül. Dél-Szudán atlétikai szövetsége az ország három olimpiára nevezett futójából kettőnek visszavonta a regisztrációját, mivel őket nem a szövetség, hanem a Nemzeti Olimpiai Bizottság választotta ki versenyzésre.

Az ország olimpiai bizottságának vezetője, Tong Chor Malek Deran pedig arról beszélt, hogy nyomás alatt állt, hogy az egyik beválasztott atléta a sprintfutó Margret Rumat Rumar Hassan legyen, mivel ő az egyik főszereplője a Samsung idei reklámfilmjének. Viszont Hassan nem a leggyorsabb az országban indulásra kész futók között.

Miután a Guardian rákérdezett, az olimpiai bizottság vezetője elismerte, hogy a kiválasztásnál szempont volt, hogy már aláírt szerződésük volt a céggel.

A vállalat ugyanakkor tagadta, hogy bármiféle befolyásuk lett volna a csapat összetételére. Közleményük szerint semmiféle megállapodásuk nincs a dél-szudáni olimpiai csapattal és nem vettek részt a bizottság döntéseiben sem.

link Forrás

A dél-szudáni csapat Rióban indul majd először olimpián. Az atlétikai szövetség korábban két sportolót jelölt ki az indulásra, az egykori menekült, jelenleg Ausztráliában élő Mangar Makur Chuotot és a 16 éves középtávfutót, Santino Kenyit.

Chuot tavaly decemberben kapta meg a levelet, hogy tagja lesz az olimpiai csapatnak, de csütörtökön, nyolc nappal a játékok kezdete előtt emailben közölték vele, hogy mégsem indulhat. Július 20-án még azt az információt kapta a dél-szudáni olimpiai bizottságtól, hogy indulhat.

Azóta viszont a bizottság beválasztotta Hassant inkább, valamint a maratonfutó Guor Marialt, aki a NOB színeiben indult korábban a londoni maratonot.

Margret Rumat Rumar Hassan ( AFP PHOTO / ALBERT GONZALEZ FARRAN)
photo_camera Margret Rumat Rumar Hassan ( AFP PHOTO / ALBERT GONZALEZ FARRAN)

A Guardian úgy tudja, hogy az atlétikai szövetségnek nem szólt az ország olimpiai bizottsága, hogy felülírták a döntésüket. Az atléták vezetője dühödten reagált, és visszavonták a regisztrációit a futóknak.

Arról amúgy nincs semmiféle információ, hogy Hassan tudott volna a feje fölött történő nyomásról vagy bármi köze lett volna a döntésekhez. Ugyanakkor az egyértelmű, hogy eredményei alapján jelenleg nincs az ország legjobb futói között.

Chuot gyerekként nyolc évet töltött Kenyában egy menekülttáborban, utána érkezett Ausztráliába. Éppen egy parkban futott, amikor kiszúrta egy edző, innen indult profi karrierje, 2014-ben pedig országos bajnok lett 200 méteren. Viszont úgy döntött, hogy az olimpián dél-szudáni színekben indul, hogy tisztelegjen apja emléke előtt, akit a polgárháborúban gyilkoltak meg. Állítólag teljesen összetörte a hír, hogy mégsem indulhat, most fellebbeztek a sportszövetségnél.

Chuot történetét korábban részletes cikkben dolgozta fel a Guardian.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.