Új, eddig ismeretlen bálnafajt azonosítottak

ÁLLAT
2016 július 30., 12:13
comments 38

A tudósok előtt eddig ismeretlen új fajt japán halászok figyelték meg a Csendes-óceánban. Delfinekre emlékeztető csőre és gumóformájú feje van. A japán halászok karasuor ravensnek nevezték el, de hivatalos, tudománybeli keresztségen még nem ment át.

Ez egy nyilvánvalóan ritka faj és emlékeztet minket arra, hogy milyen sokat kell még tanulnunk az óceánokról, sőt még a legnagyobb lakóiról is.

- mondta Philip Morin, az amerikai oceanográfiai hivatal (NOAA) kutatóbiológusa. Az általa vezetett csapat ment utána a bálna létezésének, eredményeiket most publikálták a tengeri emlősök szakfolyóíratában, a Marine Mammal Science-ben.

Így nézhet ki
photo_camera Így nézhet ki

A kutatáshoz az a három tetem tett hozzá sokat, amiket japán partokra mosott ki a víz 2013-ban. Már akkor felmerült, hogy új, eddig ismeretlen faj példányairól lehet szó. Morin és csapata a térségben nagy területet lefogó génminta-gyűjtésbe kezdett, hogy igazolják a feltételezést.

Összesen 178 csőröscet elérhető maradványait vizsgáltak meg és ebből öt mutatott hasonlóságot a japán partoknál talált példányokkal. A minták ráadásul egymástól meglehetősen távolról, az óceán különböző pontjairól származtak, Alaszkától Japánig. A legfrissebb lelet egy hétméteres felnőtt egyedtől származik, amely 2014-ben vetődött partra a Bering-tengeren fekvő Szent György szigeten, és fontos információkkal szolgált a kutatóknak a titokzatos új faj elterjedési területéről.

Az állat testén ugyanis világítócápák (Isistius brasiliensis) harapásnyomait azonosították: ez a kisméretű cápafaj, amelynek jellegzetes táplálkozási módja, hogy nagyobb halak vagy cetek testéből harap ki egy-egy darabot, a trópusi vizekben él.

Morin elmondása szerint a tudósoknak egyelőre több kérdése, mint ahány válasza van az új fajjal kapcsolatban. A csőröscetfélék legnagyobb méretű fajainak testhossza akár a 12 métert is elérheti, és az állatok 90 percet is képesek egyhuzamban a víz alatt tölteni tintahalra vadászva.

Nehéz őket tanulmányozni, mert csupán néhány percet töltenek a felszínen, nagyon ritkán ugranak ki a vízből, kis létszámban úsznak és beleolvadnak környezetükbe.

Morin szerint a japán kutatók jelenleg az új faj leírásán dolgoznak, vagyis latin nevet adnak neki, meghatározzák a méreteit - nagyjából kétharmada egy Baird-féle csőröscetnek -, és azt, hogy miben különbözik a csőröscetfélék családjának többi tagjától. (Guardian/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.