Venezuelában a Legyen ön is milliomos! is máshogy működik, mint a világ többi részén

külföld
2016 július 30., 06:56
comments 22

Nincs könnyű dolga a nemzetközi sajtónak, nehéz már új szempontokat találnia, mivel érzékeltessék, mennyire szét van esve a venezuelai gazdaság. Az ország gyakorlatilag a teljes szétesés állapotába jutott, miközben Maduro elnök a nyugatot és a nemzetközi konspriációt okolja mindezért.

Most az NPR elő tudott szedni még egy új eszközt a helyzet bemutatására. A korábban Magyarországon is népszerű Legyen ön is milliomos fut ugyanis az országban is. Csak túl sok értelme nincs, a hivatalos pénznem, a bolivár ugyanis annyira elértéktelenedett, hogy átszámítva nevetséges tétekért fut a műsor.

link Forrás

A fődíj, amit tizenöt kérdés megválaszolása után vihet el valaki, 2 millió bolivár, ami jelenlegi árfolyamon nagyjából kétezer dollár. Ez még nem olyan rossz pénz, forintban 550 ezer körül jön ki. Csak hát ennyit jellemzően nem nyer senki, épp ez a játék egyik lényege, hogy nagyon kevesen jutnak el az utolsó kérdésig.

A nyeremény pedig fokozatosan nő, ezért az első kérdésért nagyjából száz forint jár, addig az a játékos se lehetett túl boldog, aki a kilencedig kérdésnél esett ki és így 12 dollárral, azaz mintegy 3300 forinttal gazdagodott. Ráadásul ebből még le is jön a 34 százaléknyi adó.

Az NPR megemlékezik a műsorvezetőről, Eladio Larezről is, aki 16 éve vezeti a játékot, és egykor még azt ígérhette, hogy életet megváltoztató összegeket lehet nála nyerni. A kétezres évek elején a venezuelai fődíj 100 ezer dollárt, azaz mai árfolyamon közel 28 millió forintot ért.

Most azonban, amikor lassan a feketepiac lesz az elsődleges piac az országban, sorra zár be minden és hiánygazdaság működik, a játéka is elértéktelenedett. Ráadásul napról napra kevesebb a hirdetés a tévében is, veszélyeztetve ezzel a műsor jövőjét is.

Ennek ellenére a Legyen ön is milliomos! még mindig népszerű az országban, hetente százak jelentkeznek, hogy részt vehessenek benne. A producerek szerint azért, mert maga a szereplés lehetősége sokaknak önmagában már díj.

Nem mindenki ért egyet ezzel. Az 58 éves biztonsági őr, Aiskel Seijas például azért indult el, hogy egy új pacemakerre tehessen szert. A tizedik kérdésig jutott, ott hibázott egyet. 19 dollárnyi bolivárral távozhatott, amiből nem fogja tudni fedezni az operációt. (NPR)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.